Свет

Пашињан: Јерменија неће учествовати у вежбама ОДКБ ове године

Због тренутне ситуације око Лачинског коридора, сматрамо неприкладним извођење вежби на нашој територији, поручио је јерменски премијер
Пашињан: Јерменија неће учествовати у вежбама ОДКБ ове годинеGetty © Sean Gallup / Staff

Јерменски премијер Никол Пашињан изјавио је да због тренутне ситуације, Јерменија неће одржати вежбе ОДКБ које су планиране за ову годину, као и да се разговор са Руском Федерацијом неће водити језиком ултиматума када је у питању отварање коридора Лачин, преносе "РИА Новости".

"Министар одбране Јерменије је писаним путем обавестио заједнички штаб ОДКБ да се у тренутној ситуацији на територији Јерменије сматра неприкладно извођење вежби те организације. Због тога, барем ове године, такве вежбе неће бити одржане", рекао је Пашињан.

Према његовим речима, са руским партнерима не треба да се разговара језиком ултиматума као и да све што је могло да се каже о овом питању, више пута је речено и нема шта да се дода.

Пашињан је нагласио да несметан рад лачинског коридора треба да обезбеде мировњаци Руске Федерације.

"Шеста тачка тројне изјаве од 9. новембра 2020. године наводи да законске обавезе за несметано функционисање коридора Лачин леже на Азербејџану и Русији. Што се тиче мировних снага Руске Федерације, они су ти који морају да обезбеде функционисање коридора", рекао је Пашињан.

Претходно су јерменски медији, позивајући се на изворе, пренели да је Јереван наводно поставио ултиматум Москви тражећи да се коридор Лачин отвори до 10. јануара.

Надамо се отварању границе са Турском за држављане трећих земаља

Пашињан је изразио наду да ће у блиској будућности граница између Јерменије и Турске бити отворена за грађане трећих земаља.

"Важно је да се између Јерменије и Турске не воде само преговори, већ радимо на томе да се све договорено оствари. Надам се да ће граница између Јерменије и Турске бити отворена за држављане трећих земаља у блиској будућности. Ово је такође важно за међународни транспорт", рекао је Пашињан.

Нисмо добили понуду од Русије да приступимо Унији

Пашињан је додао да Јерменија није добила званичан предлог Руске Федерације о приступању Унији. 

"Јерменија није добила званичан предлог Руске Федерације да се придружи Држави Уније. Таквог предлога још нема. Али ситуација није тако јасна као што се чини. Независност је апсолутна вредност за Јерменију и наш задатак је да то обезбедимо", закључио је премијер Јерменије.

 

image