Свет

Хвалио банку, па добио повољан кредит: Немачки министар финансија под лупом тужилаштва

Поводом стогодишњице постојања банке, Линднер послао троминутни видео, који се сада користи као доказ
Хвалио банку, па добио повољан кредит: Немачки министар финансија под лупом тужилаштваwww.globallookpress.com © Bernd Weißbrod

Немачки министар финансија и шеф немачких либерала Кристијан Линднер могао би да се суочи са истрагом за корупцију. Сумња се да је добио повољније услове кредита при куповини куће, а да је заузврат рекламирао банку.

Канцеларија државног тужиоца у Берлину размишља да укине Линднеров посланички имунитет и покрене истрагу о његовим везама са БББанком. За сада је у току прелиминарна истрага, пише "Политико". 

У октобру је недељник "Шпигел" писао о потенцијално сумњивом односу Линднера и БББанке.

Према њиховим наводима, Линднер је у јануару 2021, док је његова странка још била у опозицији, купио кућу у Берлину за 1,65 милиона евра, а затим подигао кредит вредан 2,3 милиона евра како би покрио трошкове куповине и реновирања. У јуну 2022, позајмио је нових 450.000 евра. 

Разлика између цене куће и кредита износи чак 1,15 милиона евра, што је, како пише "Шпигел", неуобичајено велика разлика.

Недозвољена трговина утицајем

"Политико" наводи да је у мају прошле године, поводом стогодишњице постојања банке, Линднер послао троминутни видео, у којима хвали банку.

Његов адвокат је опет одбацио оптужбе, подсетивши да је политичар узео кредит пре него што је уопште био министар.

"Сви услови кредита су били уобичајени на тржишту. Пристанак на кратак поздравни говор приликом јубилеја као што је стогодишњица једне банке спада у уобичајено обављање посла једног министра", навео је адвокат.

Раније је писано да је Линднер између 2017. и 2019. године наступао као "амбасадор" банке и одржао више говора за које је добио укупно између 35.000 и 73.000 евра, преноси "Дојче веле".

Портпарол Министарства финансија рекао је да министарство није упознато са прелиминарним истрагама тужилаштва, одбивши да коментарише поступке тужиоца.

Како подсећа "Шпигел", уколико се испостави да је банка дала Линднеру веће паре или посебне услове јер је утицајни политичар, то би се могло тумачити као недозвољена трговина утицајем.

image