Свет

Поверљива документа пронађена у Бајденовој приватној канцеларији

У преглед досијеа укључен ФБИ и америчко министарство правосуђа
Поверљива документа пронађена у Бајденовој приватној канцеларији© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Америчко министарство правосуђа прегледа потенцијално поверљиве документе из времена када је Џозеф Бајден био потпредседник САД, који су пронађени у његовој бившој канцеларији у невладиној организацији у Вашингтону, саопштила је Бела кућа.

Бајденов адвокатски тим открио је око 10 досијеа у закључаном ормару у "Пен Бајден центру" у Вашингтону у новембру, а они су предати Државном архиву, преноси Ројтерс.

ФБИ је укључен у истрагу поверљивих докумената пронађених у овој невладиној организацији, а амерички државни тужилац Мерик Гарланд замољен је да прегледа документе, јавља Си-Би-Ес Њуз.

Извор упознат са предметом је рекао америчкој телевизији да серија докумената не садржи нуклеарне тајне, али није наведен степен њихове класификације и поверљивости.

Бајденов специјални саветник Ричард Заубер навео је да су документе, непосредно пре избора за Конгрес, открили адвокати америчког председника који су рашчишћавали канцеларијски простор.

Бајден, који је био потпредседник САД за време мандата Барака Обаме од 2009. до 2017, након тога је до 2020. имао канцеларију у организацији која је удаљена нешто више од километар од Беле куће.

image