Свет

Евробарометар: Четвртина Европљана не подржава помоћ Украјини

Најмања подршка забележена је у Бугарској, Грчкој, Словачкој, Кипру и Мађарској, а највећа у Шведској, Финској, Холандији и Данској
Евробарометар: Четвртина Европљана не подржава помоћ Украјиниwww.globallookpress.com © Isabel Infantes/Keystone Press Agency

Девет од 10 грађана Европске уније (ЕУ) забринуто је због растућих трошкова живота на Старом континенту, показује истраживање јавног мњења у ЕУ - Евробарометар. 

Анкета, у којој је у периоду од 12. октобра до 7. новембра 2022. године учествовало више од 26.000 људи старијих од 15 година, показује да више од половине испитаника (51 одсто) сматра да ће ситуација у ЕУ бити још гора, а скок трошкова живота већа је брига Европљана и од самог сиромаштва и социјалне искључености, климатских промена и потенцијалног преливања сукоба у Украјини на друге земље.

Појединачно, најнезадовољнији ситуацијом у својој земљи су грађани Словачке, Естоније и Хрватске, а да ће се наћи у још незавиднијој позицији унутар ЕУ сматра добра већина у Грчкој, Белгији и Естонији.

Ипак, близу две трећине испитаника, односно 63 одсто, верује да ће им се приватно живот променити на боље, што је пад од седам одсто у односу на претходно истраживање из лета 2022. године. Изузетак су једино Румунија, Пољска и Португал, где више од половине грађана не сматра да ће им живот ићи у добром правцу.

Тек 54 одсто Европљана тврди да живи комфорно са тренутним примањима, док се 45 одсто не слаже.

Проблеме са плаћањем рачуна има 39 одсто грађана ЕУ, пре свих Грци, Бугари и Кипрани, шест одсто више него лани.

Скоро половина, 46 одсто, каже да је на њихов животни стандард негативно утицала пандемија КОВИД-19 праћена сукобом у Украјини и растућом инфлацијом широм континента.

Међу земљама чији грађани више нису толико оптимистични перспективом националне економије налазе се Естонија, Немачка, Финска и Шведска.

ЕУ подршка Украјини

За подршку коју ЕУ даје Украјини определило се 74 одсто Европљана, али се њихов број разликује од државе до државе.

Иако становници свих чланица већински подржавају помоћ своје државе Украјини, најмања подршка забележена је у Бугарској, Грчкој, Словачкој, Кипру и Мађарској, а највећа у Шведској, Финској, Холандији и Данској.

Скоро исто толико, 73 одсто, рекло је да се слаже са финансијском, војном и хуманитарном помоћи ЕУ Украјини, као и са санкцијама Русији.

Близу две трећине грађана ЕУ, сматра да ће њихови животи бити промењени после руске војне интервенције у Украјини.

image