Свет

"Доследна" Белгија: Могу санкције, али не и за руске дијаманте

Пољска и балтичке државе врше притисак да дијаманти буду укључени у следећи пакет санкција ЕУ
"Доследна" Белгија: Могу санкције, али не и за руске дијамантеwww.globallookpress.com © Luise Evers

ЕУ је, од почетка сукоба у Украјини, увела бројне санкције Русији упркос неслагању појединих чланица. Једна од њих је и Белгија која покушава да се бори против санкција за руске дијаманте.

"Мир вреди више од дијаманата", поручио је председник Украјине Зеленски у обраћању белгијском парламенту, али је трговина настављена, иако је руска дијамантска компанија "Алроса" под контролом руске државе.

Извршни директор "Алросе" Сергеј Сергејевич Иванов био је један од првих олигарха које су САД санкционисале. Вашингтон истиче да је његов отац Сергеј Борисович Иванов, бивши руски министар одбране, такође под санкцијама САД, један од најближих савезника Владимира Путина.

Штавише, компанија је финансирала борбену подморницу Б-871 - под називом "Алроса" - наводи Европска комисија. Подморница је враћена у море у јуну, након вишегодишњег опремања, укључујући и крстареће ракете Калибр, известила је у јуну агенција ТАСС.

У септембру су званичници ЕУ навели да је "Алросино" финансирање подморнице разлог да се компанија стави под санкције ЕУ, пише "Гардијан". Али када је коначни нацрт одобрен, "Алроса" је нестала са листе, што није први пут. 

Пољска и балтичке државе поново врше притисак да дијаманти буду укључени у следећи пакет санкција ЕУ - девети по реду – који су високи званичници обећали пре краја године.

Санкције на дијаманте би штетиле самој ЕУ

Белгија, која је земља у којој је седиште ЕУ, има кључну улогу у трговини дијамантима, па се у преговорима о санкцијама увек залагала да дијаманти буду искључени из казнених мера, тврди бечки дневник "Кронен цајтунг".

У Антверпену, који је још од 15. века средиште трговине драгим камењем, налази се и "Светски центар за дијаманте", који има годишњи обрт од 37 милијарди евра.

Сирови дијаманти који се допремају у Белгију долазе из Анголе, Конга, Сијера Леонеа, Јужне Африке, али и Русије, истиче Сигал Ванцовски, власница "Бинсон дајмондс" из Антверпена. Она је указала да се сирови дијаманти допремају у Белгију да би били полирани, затим прерађени у накит или нешто друго и онда даље продавани.

Према подацима Министарства финансија Русије, та земља је прошле године извезла више од 48,6 милиона карата сирових дијаманата, што је највећи обим од 2007. Најважнија тржишта за извоз дијаманата из Русије су Уједињени Арапски Емирати и Белгија.

Декант економског факултета универзитета у Антверпену Коен Ванденбемпт каже да би Европа санкцијама на дијаманте сама себи нанела штету. Према његовим речима, обустава увоза дијаманата из Русије би довела до губитка индустрије, која би се преселила у Дубаи или Мумбај.

Он је нагласио да би, пошто се многе земље не би прикључиле бојкоту, била пронађена друга тржишта.

На другој страни, експерт за сировине Лариса Станциу казала је да би забрана увоза руских дијаманата погодила државну касу Русије, јер од тога профитира држава.

"Кронен цајтунг" наводи да и америчке санкције имају "рупе" када су у питању дијаманти, јер у одлуци о санкцијама стоји да, ако се дијамант у некој земљи значајно измени, та држава може да се води као земља порекла.

То значи да, ако би се дијаманти из Русије обрадили у Индији, онда би се Индија водила као земља порекла.

image