Свет

Шведском хеви-метал бенду "Сабатон" прети одузимање награде због изјава о Криму

Шведско удружење скептика размотриће одузимање награде за "Едукатора јавности године" зато што се басиста бенда 2016. године супротставио наративу о руској окупацији Крима
Шведском хеви-метал бенду "Сабатон" прети одузимање награде због изјава о КримуGetty © Srdjan Stevanovic / Stringer

Шведско удружење скептика (Vetenskap Och Folkbildning) ће ревидирати своју одлуку да шведском хеви -метал бенду "Сабатон", познатом по текстовима који се баве историјским ратовима и биткама, додели награду "Едукатора јавности године" (Årets Folkbildare) за 2022. годину због изјава једног од чланова бенда о статусу Крима у оквиру Украјине из 2016. године.

Након што су чланови "Сабатона" именовани као добитници награде прошлог уторка, удружење је саопштило да је бенд заслужио награду зато што у својим текстовима представљају историјске догађаје на добар и тачан начин и да путем интервјуа и свог Јутјуб канала "публици дају и више информација него што је садржано у њиховим текстовима".

Чланови "Сабатона" су свесни да нису историчари, већ се ослањају на стручњаке које имају на располагању како би могли да прикажу историјске догађаје што је могуће тачније, додаје се у саопштењу, преноси шведски дневни лист "Дагенс нихетер".

"Каролус рекс" избачен са званичне плејлисте шведског председништва над ЕУ

Свега неколико дана пре него што ће Шведско удружење скептика "Сабатону" доделити награду, песма тог бенда "Каролус рекс" скинута је са званичне Спотифај плејлисте овогодишњег шведског председништва над ЕУ, након што је шведска влада обавештена о концерту који је "Сабатон" одржао на Криму 2015. године, односно након сједињења Крима са Руском Федерацијом.

Како наводи "Дагенс нихетер", концерт је организован под окриљем руског мотоциклистичког клуба "Ноћни вукови" који гаје пријатељске односе са председником Русије Владимиром Путином.

"То није нешто са чиме желимо да будемо повезани", саопштило је шведско председништво над ЕУ у имејлу за "Дагенс нихетер".

У том тренутку, како додаје лист, Шведско удружење скептика саопштило је да одлука шведских власти неће утицати на доделу награде "Сабатону".

"Нико не добија ту награду зато што је савршен. Награде се добитницима уручују због њихових постигнућа у улози едукатора јавности", изјавио је члан одбора Шведског удружења скептика Пер Јохан Размарк.

Басиста и суоснивач "Сабатона" Пер Сундстром је у интервјуу за "Дагенс нихетер" у уторак изјавио да је можда непотребно имати плејлисту о којој ће да одлучују политичари и да јој не придаје важност "били ми на њој или не".

Он је одбио да коментарише концерт "Сабатона" на Криму 2015. године.

 "Људи хоће да нас политизују, али ми то не желимо", додао је он.  

Сундстром је такође одбио да коментарише текућу руску војну операцију у Украјини. Након што му је исто питање поново постављено, он је одговорио:

"Мислим да су сви ратови глупи. Ми певамо о историји зато што се надамо да ратови неће бити поновљени. То јасно говори о нашој позицији по том питању."

"Људи у Севастопољу се не осећају окупирано"

Након Сундстромовог интервјуа са "Дагенс нихетер", шведски левичарски лист "Дагенс ЕТЦ" је објавио његов пређашњи интервју за "Свиден рок" магазин из 2016. у којем басиста коментарише своје искуство на Криму.

"Ако одете у Севастопољ, тешко да ћете осетити да су ти људи окупирани, баш напротив", изјавио је суоснивач "Сабатона" том приликом.

Репортажа "Дагенс ЕТЦ" о интервјуу са Сундстромом од пре седам година навела је Шведско удружење скептика да сазове ванредан састанак на којем ће размотрити могуће одизмање награде додељене шведском метал бенду.

"Иначе не сазивамо такве састанке одмах након што смо доделили награду", изјавио је члан одбора Шведског удружења скептика Пер Јохан Размарк за "Дагенс нихетер" и додао да се тренутно "ништа не може рећи о томе какву ћемо одлуку донети и када ћемо је донети."

Басиста "Сабатона" рекао је и да његове претходне изјаве одражавају како је тада доживео ситуацију на терену.

"Инвазија или окупација друге земље је против међународног права, које би, по мом мишљењу, требало да се користи уместо оружаног сукоба попут оног који се дешава у Украјини. Наша дискографија је доказ да је битака било довољно."

"Сабатон" опевао и српске јунаке

Шведски металци су током своје каријере у више наврата обрадили теме и личности из српске историје. Тако се на њиховом албуму из 2016. године "Последње упориште" ("The Last Stand") нашла песма "Последњи дах" ("The Last Dying Breath") која се бави одбраном Београда у Првом светском рату, док је на њиховом најновијем албуму "Рат који ће окончати све ратове" ("The War to End All Wars") из 2022. године опевана и српска јунакиња из Првог светског рата Милунка Савић у песми "Дама од мрака" ("Lady of the Dark").

image
VV inauguration
banner