Свет

Сунак жели да полицији одреши руке за сузбијање демонстрација: И пре него што почну

Влада ће у понедељак предложити амандман на сопствени Предлог закона о јавном реду који је тренутно у Дому лордова, како би се проширила дефиниција шта представља "озбиљан поремећај у функционисању друштва"
Сунак жели да полицији одреши руке за сузбијање демонстрација: И пре него што почну© Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Британски премијер Риши Сунак планира да изнесе нове предлоге закона за обуздавање протеста који се шире у Великој Британији, тако што ће полицији дати додатна овлашћења да сузбије демонстрације чак и пре него што изазову било какав поремећај.

Како пише "Блумберг", влада ће у понедељак предложити амандман на сопствени Предлог закона о јавном реду који је тренутно у Дому лордова, како би се проширила дефиниција шта представља "озбиљан поремећај у функционисању друштва", наводи се у саопштењу из Сунаковог кабинета.

"Не можемо имати протесте које спроводи мањина који ремете свакодневни живот, то је неприхватљиво и то ћемо привести крају", рекао је Сунак у саопштењу. "Полиција је тражила од нас да појаснимо како бисмо сузбили ове герилске тактике и послушали смо их", навео је он.

Законодавство има за циљ јачање способности полиције да се носи са протестима попут оних из последњих година које су спровели активисти за заштиту животне средине као што је Само зауставите нафту и побуну против изумирања који су зауставили саобраћај и јавни превоз блокирањем мостова, ауто-путева и мреже лондонских метроа. Али то је изазвало гнев група за грађанску слободу и опозиционе Лабуристичке партије.

Портпаролка лабуристичке полиције Сара Џонс рекла је у саопштењу да полиција већ има овлашћења да се носи са ометајућим протестима. Она је критиковала Сунака што се уместо тога није усредсредио на борбу против "епидемије насиља над женама и девојчицама" или на кривично гоњење криминалаца.

Амандман ће укључити омогућавање полицији да размотри укупни утицај серије протеста уместо да их третира као појединачни инцидент, дајући полицајцима право да се умешају чак и пре него што протест доведе до поремећаја, и дозвољавајући им да се баве кампањама које су осмишљене да више пута изазивају хаос, наводи се у саопштењу.

image