Свет

Кина осудила САД због "крађе нафте" из Сирије

Ванг Венбин је позвао Сједињене Америчке Државе да престану да газе међународну владавину права
Кина осудила САД због "крађе нафте" из Сиријеwww.globallookpress.com © Jeff Mcintosh/Keystone Press Agency

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је да САД морају да одговарају због онога што је назвао крађом сиријске нафте, тврдећи да она погоршава енергетску и хуманитарну кризу у ратом разореној блискоисточној земљи.

"Према подацима сиријске владе, у првој половини 2022. године, преко 80 одсто дневне производње нафте у Сирији је прокријумчарено из земље од стране америчких окупационих трупа", изјавио је кинески дипломата и додао да "такав бандитизам погоршава енергетску кризу и хуманитарну катастрофу у Сирији".

Он је осудио САД зато што, како наводи "немилосрдно газе право сиријских људи на живот", преноси ТАСС.

"САД морају да одговарају за крађу нафте. Сиријски народ и међународна заједница заслужују одговор. Позивамо САД да престану да газе међународну владавину права", нагласио је Ванг Венбин.

Већина сиријских провинција, као што су Деир Ез-Зор, Рака и Хасака, на истоку и североистоку земље су под контролом курдских Сиријских демократских снага (СДФ) које подржавају САД.

Према извештају либанског телевизијског канала "Ел Маиадин", западна коалиција предвођена Америком помаже курдској аутономној администрацији при успостављању операција експлоатације нафте на затвореним бунарима.

Како тај медиј наводи, то је учињено како би се створила економска база уз накнадну продају нафте. Дамаск сматра америчко војно присуство на сиријском тлу незаконитом окупацијом земље.

image