Свет

Суд у Кијеву одобрио хапшење бившег председника Виктора Јануковича у одсуству

У фебруару 2014. Врховна рада је сменила председника Виктора Јануковича, који је био принуђен да напусти Украјину
Суд у Кијеву одобрио хапшење бившег председника Виктора Јануковича у одсуствуwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski/ZUMAPRESS.com

Суд у Кијеву одобрио је хапшење бившег председника Украјине Виктора Јануковича у одсуству, а у случају "Евромајдана", саопштила је данас Канцеларија генералног тужиоца Украјине, преносе РИА новости.

Како је саопштено из канцеларије државног тужиоца, Виктор Јанукович је са челницима Службе безбедности и Министарства унутрашњих послова Украјине, министром одбране и другим високим функционерима правосудних органа, од 18. до 20. фебруара 2014. године "без правног основа организовао употребу специјалних средстава, војне опреме, ватреног оружја за насилно сузбијање и растеривање демонстраната" током Евромајдана, масовних демонстрација које су почеле у новембру 2013. године, а након што је украјинска влада одбила да потпише споразум о ближој интеграцији са ЕУ.

Главни кијевски трг - Мајдан Незалежности (Трг независности), заузеле су присталице евроинтеграција новембра 2013. године, одмах након владиног саопштења о суспензији потписивања споразума са ЕУ.

Касније је Мајдан постао епицентар сукоба снага безбедности и радикала, који је однео више десетина жртава.

У фебруару 2014. Врховна рада је сменила председника Виктора Јануковича, који је био принуђен да напусти Украјину, а касније је за председника изабран Петро Порошенко.

За смрт више од 100 људи нове украјинске власти окривиле су свог политичког противника Јануковича и специјалну јединицу Министарства унутрашњих послова "Беркут", који негирају умешаност у убиства.

image