Свет

Бугарска је Украјину тајно снабдевала оружјем и дизелом

Супротно званичном ставу Софије, држава је покривала 40 посто потреба украјинских тенкова и других возила у периоду од априла до августа, иако је у то време производила гориво само од нафте добијене из Русије
Бугарска је Украјину тајно снабдевала оружјем и дизеломGetty © Hristo Rusev / Stringer

Бугарска је, супротно свом званичном ставу, прошлог пролећа почела тајно да снабдева Украјину великом количином муниције и дизел горивом, пише немачки лист "Велт".

"У одређеном периоду је Бугарска покривала трећину потреба украјинских трупа. Али то није све - Бугарска је тихо у Украјину извозила и дизел гориво, обезбеђујући тако до 40 одсто потреба за тенкове и друга возила у периоду од априла до августа", пише лист позивајући се на бугарског политичара који је раније био високо позициониран у државном апарату.

Бугарска и Мађарска су до сада важиле за једине чланице ЕУ које Украјини нису испоручивале оружје и муницију. Крајем априла прошле године тадашњи премијер Кирил Петков је после посете Кијеву најавио спремност земље да само да ремонтује украјинску војну опрему.

"Бугарска је била позната по свом ставу против испоруке оружја Украјини", наводи медиј.

Међутим, како се наводи, Софија је активно подржавала Кијев муницијом и дизел горивом и то у "одлучујућим месецима", а у то су директно били укључени тадашњи премијер Кирил Петков и министар финансија Асен Василев.

Лист је ову информацију назвао посебно сочном, пошто је Бугарска у то време производила гориво само од нафте добијене из Русије. Дизел се производи у петро-хемијској фабрици Бургас, која је тада била у власништву "Лукоила".

Муниција, која је почела убрзано да се производи у Бугарској, није одлазила директно у Украјину, како би се избегле накнаде за директне испоруке. У једној фази, карго летови са муницијом слетели су у Пољску, на аеродром Жешов у близини украјинске границе, а њихов транспорт платили су Лондон и Вашингтон.

Војну помоћ Бугарске на захтев "Велта" потврдио је министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба, а ни сами Петков и Василев нису негирали ову информацију.

image