Свет

Маск брани Крим од Америке: Веома ризично за цео свет

Све је више изјава да би повратака Крима Украјини, укључујући и могућу употребу силе, нереалан, и да је "вероватније да ће поједине државе нестати са политичке карте"
Маск брани Крим од Америке: Веома ризично за цео свет© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Амерички бизнисмен Илон Маск критиковао је спремност Сједињених Америчких Држава да подрже Украјину у покушају да врати Крим.

Он је реаговао на недавно објављен чланак Њујорк тајмса, у којем се наводи да администрација америчког председника Џозефа Бајдена почиње да схвата да Украјини могу бити потребне додатне снаге за напад на територију Крима, што би ојачало позицију кијевских власти у будућим преговорима.

"Ја сам настројен проукрајински, али немилосрдна ескалација сукоба је веома ризична за Украјину и свет", објавио је Маск на Твитеру.

Заменик портпарола Пентагона Сабрина Синг раније је најавила да ће САД подржати Украјину, укључујући могућу операцију заузимања Крима.

Шеф кримског парламента Владимир Константинов рекао је за РИА Новости да ако кијевске власти покушају да изврше агресију на Крим, онда не треба да се жале касније када добију узвратни удар. Сенатор Крима Сергеј Цеков рекао је да је повратак Крима Украјини, укључујући и могућу употребу силе, нереалан, и да је "вероватније да ће поједине државе нестати са политичке карте".

Крим је постао део територије Руске Федерације у марту 2014, након референдума који је уследио после државног удара у Украјини. На референдуму се 96,77% грађана Крима и 95,6% грађана Севастопоља изјаснило за прикључење Русији.

Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом, док многе западне земље подржавају Кијев по овом питању.

Представници руског државног врха су више пута истицали да су становници Крима гласали за демократско уједињење са Русијом, уз потпуно поштовање међународног права и Повеље УН. Према речима председника Владимира Путина, питање Крима је "коначно затворено".

Медији бројали Маскове запослене; "Погрешна опаска"

Компанија Твитер има 2.300 активних запослених, рекао је Илон Маск.

Си-Ен-Би-Си је известио да се Твитеров број запослених са пуним радним временом смањио на око 1.300 активних, запослених, укључујући мање од 550 стално запослених инжењера по звању.

Око 75 од 1.300 запослених у компанији је на одмору, укључујући око 40 инжењера, рекао је Си-Ен-Би-Си, позивајући се на интерну евиденцију, преноси Ројтерс.

"Опаска је нетачна. На Твитеру има око 2300 активно запослених радника", написао је на Твитеру власник компаније Илон Маск, одговарајући на тврдње овог медија.

Према његовим речима, има стотине запослених који раде на смањењу ризика за кориснике и неколико хиљада људи који раде по уговору.

image