Свет

Маск: Давоски форум је "неизабрана светска влада"

Милијардер опомиње да такву владу нико никада није тражио, нити је жели, а потом је отворио анкету на тему да ли Светски економски форум треба да влада планетом
Маск: Давоски форум је "неизабрана светска влада"© Twitter/@JosipaVurnek

Откад је почело овогодишње заседање Светског економског форума (ВЕФ), који се одржава од 16. до 20. јануара у Давосу, власник "Твитера" и "Тесле" Илон Макс поставио је серију твитова и вези са швајцарским форумом.

Најновија констатација тиче се глобалног значаја ВЕФ-а, односно улоге коју жели да преузме.

Масков твит је био одговор на снимак на којем се види оснивач и председник ВЕФ-а Клаус Шваб док говори о томе како се новом Форумовом "Селу глобалне сарадње" у Метаверзуму може веровати у тренутку када је поверење широм света у политичке институције на историјски ниском нивоу. А томе у прилог, тврде из ВЕФ-а, иде и чињеница да је Интерпол укључен у пројекат.

"ВЕФ све више постаје неизабрана светска влада коју народ никада није тражио, нити је жели", написао је он на Твитеру.

Потом је отворио и још једну у низу анкета, сада с питањем – Да ли Светски економски форум треба да влада светом?

Иначе, сарадник Светског економског форума је и Илонов брат Кимбал Маск. Суоснивач је компаније "Кичен". Његови ресторани набављају храну од локалних фармера, и тако стимулишу привреду локалних пољопривредника у износу од милион долара годишње.

Овогодишњем самиту у Давосу присуствује 2.700 учесника, укључујући више од 600 глобалних извршних директора, 116 милијардера и преко 50 светских лидера. Разговараће се о светски значајним питањима као што су климатске промене, нове технологије и безбедност.

Међу гостима ове године нема никог из Русије и Кине, док ће њихово одсуство попунити бројни милијардери из заливских земаља. Србију представљају  председник Александар Вучић и министарка културе Маја Гојковић.

image