Свет

Шведска: Паљење Курана чин непоштовања

Саосећам са свим муслиманима који су увређени акцијом спаљивања ове свете књиге, рекао је премијер Шведске Улф Кристерсон
Шведска: Паљење Курана чин непоштовањаwww.globallookpress.com © oa1/ZUMAPRESS.com

Премијер Шведске Улф Кристерсон рекао је да паљење Курана испред турске амбасаде у Стокхолму, која се догодила у суботу, представља чин непоштовања према муслиманима. 

"Слобода говора је фундаментални део демократије. Али оно што је легално није нужно прикладно. Спаљивање светих књига за многе је чин дубоког непоштовања. Саосећам са свим муслиманима увређеним оним што се догодило данас у Стокхолму", написао je Кристерсон на Твитеру.

Лидер десничарске екстремистичке партије Расмус Палудан одржао је још један митинг са јавним спаљивањем Курана испред турске амбасаде у зони коју је оградила полиција у "Дипломатском граду" у Стокхолму. Палудан је у свом говору критиковао НАТО, Турску и председника ове земље Реџепа Тајипа Ердогана, приказао је и карикатуру пророка Мухамеда.

Он је 2017. године основао странку, а познат је по бројним антиисламским видео снимцима на Јутјубу: политичар је јавно спалио Куран, назвавши то признањем слободи говора. Његова странка тражи забрану ислама и депортацију свих "незападних тражилаца азила".

Турска је саопштила раније да је, због одржавања протеста у Стокхолму, одложена посета Анкари шведског министра одбране Пала
Џонсона планирана за 27. јануар.

Џонсон је рекао да се састао са турским министром одбране у петак
током скупа западних савезника у Немачкој и да је одлучено да се планирани састанак одложи.

Шведска и Финска поднеле су захтев за пуноправно чланство у НАТО у мају прошле године, а Анкара своју ратификацију тих захтева условљава изручењем курдских и других терориста.

image