Свет

Амерички посланици: Ма, само реците да ћете слати тенкове, па нек их Европљани испоручују

Довољно је послати симболичан број тенкова, како би се европски савезници мотивисали да учине исто, уверени су Американци
Амерички посланици:  Ма, само реците да ћете слати тенкове, па нек их Европљани испоручујуGetty © Scott Barbour/Getty Images

Ако Американци на крају и пошаљу Украјини своје главне борбене тенкове "абрамс", биће то, вероватно, само симболички потез који би "навукао" и Европљане да ураде исто.

Јер, амерички посланици не траже од владе да буде нарочито великодушна према Кијеву. Поента је само натерати европске чланице НАТО-а да се испрсе.

Тако је Мајкл Мекол, новопостављени републикански председник Комитета за спољне послове Представничког дома, рекао за Еј-Би-Си да би "само један тенк 'абрамс' био довољан да подстакне савезнике, посебно Немачку, да откључају сопствене залихе тенкова за борбу против Русије".

"Било би довољно чак и да само кажемо да ћемо послати 'абрамсе'", уверен је Мекол, а преноси Ројтерс.

Украјински званичници већ месецима траже од западних савезника да им испоруче модерне тенкове.

Прва је лед пробила Британија која ће послати 14 "челенџера", али "јагодица на шлагу" за Зеленског би били баш немачки "леопарди" чије слање Берлин одуговлачи, како би избегао ескалацију сукоба са Русијом.

Притисак на Немачку зато непрестано расте, не би ли они, ако не послали своје тенкове, онда бар одобрили њихов трансфер из трећих земаља.

Немци међутим не смеју да се играју ватром, па ова борбена возила не желе да шаљу док се на исто не обавеже САД. Американци се, наиме, праве Енглези, па тако одбијају да "абрамсе" испоруче правдајући се да су превише компликовани за одржавање.

Али демократски сенатор Крис Кунс рекао је за Еј-Би-Си да је време да се те бриге оставе по страни.

"Ако је потребно да пошаљемо неколико 'абрамса' да откључамо 'леопарде' из Немачке, Пољске и од других савезника, ја бих то подржао", рекао је он.

image
VV inauguration
banner