Свет

Амерички универзитет угостио чланове Азова: "Величање нацизма"

Азов гостовао на америчком Универзитету
Амерички универзитет угостио чланове Азова: "Величање нацизма"© Foto Tanjug/AP Photo/Ben Margot

Руски амбасадор у Вашингтону осудио је Универзитет Станфорд након што су угостили чланове контроверзног украјинског батаљона Азов чији чланови отворено испољавају неонацистичку идеологију.

"Изгледа да су САД у свом манијачком нагону да укаљају и укину Русију спремне да глорификују нацизам",  изјавио је данас Анатолиј Антонов.

Овај престижни универзитет угостио је почетком октобра неколико представника Азова, од којих су двојица претходно била заробљена од стране руске војске, а потом пуштени на слободу, указују медији. Бивши амбасадор САД у Русији Мајкл МекФаул такође је био присутан.

Уместо наци симбола „национална идеја”

Студентски лист Универзитета Станфорд "Дејли" тврдио је да је повезаност Азова са неонацизмом „историјског” карактера, као и да су засноване на оптужбама са интернета. Овај лист поновио је и тврдње суоснивача батаљона Георгиј Купарашвилија, који је такође био недавни гост Станфорда, да амблеми групе не воде порекло од нацистичког „Wolfsangel”  симбола, већ да они представљају латинична слова „N” и „I” као скраћеница за „националну идеју” .

Ова контроверзна украјинска војна јединица променила је неколико проблематичних емблема током година. У 2015. години је заменила нацистички симбол „црног сунца” , док ће тренутни емблем, како тврди Гардијан, бити замењен са илустрацијом три мача.

Детаљно документована историја екстремно-десне идеологије Азова

Центар за међународну сарадњу и безбедност Универзитета Станфорд описао је ову украјинску групу као „екстремно-десничарску националистичку мрежу војних, паравојних и политичких организација,”  и додао да је она „позната по регрутовању екстремно-десничарских страних бораца из САД, Русије и Европе, као и по транс-националним везама са другим екстремно-десничарским организацијама.” 

Поред гостовања на Станфорду, представници Азова посетили су и многе друге локације широм САД. У опису једног претходног догађаја одржаног у Њу Џерзију писало је да организатори желе да „раскринкају руски агитпроп који тврди да је батаљон Азов нацистички,”  са намером да прикупе додатна финансијска средства за себе. 

image
VV inauguration
banner