Свет

"Рајнметал" може да пошаље 139 "леопарда" у Украјину, али не одмах

Ипак, и даље је неизвесно да ли ће немачка влада одобрити испоруку тенкова Украјини, с тим да би (могућа) пошиљка ових оклопних возила уследила тек у априлу или мају
"Рајнметал" може да пошаље 139 "леопарда" у Украјину, али не одмах© Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Немачки произвођач војне опреме "Рајнметал" саопштио је да би могао да пошаље 139 тенкова "леопард" у Украјину, али и да није могуће одредити прецизне датуме.

"Имамо 22 тенка типа 'леопард 2А4' које бисмо могли да припремимо за коришћење и да потом пошаљемо у Украјину", рекао је званичник компаније за "Редактионс нецверк Дојчланд". 

Према његовим речима, поправка тих оклопних возила трајала би до годину дана, тако да би било какво снабдевање украјинских снага уследило тек крајем 2023. или почетком 2024. године.

Међутим, компанија има још 29 тенкова "леопард 2А4" којима треба мањи сервис, те би били на располагању за слање у априлу или мају.

"Такође, могли бисмо да обезбедимо 88 тенкова 'леопард 1'", додао је он.

Дакле, укупно 139 тенкова "леопард" типа 1 и типа 2.

Додуше, званичник "Рајнметала" је додао да због безбедносне политике, различитих облика директних или индиректних испорука и променљивих приоритета наруџбина није могуће одредити прецизније датуме потенцијалне испоруке тенкова Украјини.

Немачка, као и многе државе које производе оружје, захтева од својих купаца да затраже одобрење њене владе пре извоза војне опреме у трећу земљу.

Пољска, Финска и Данска тврде да су спремне да пошаљу немачке "леопарде" на руско-украјински фронт, за шта се ватрено залажу и Литванија и Естонија.

Европска унија је јуче, 23. 1, одобрила додатну војну помоћ Украјини у вредности од 500 милиона евра, док одлуке о немачким тенковима и даље нема.

image
VV inauguration
banner