Свет

Кулеба саветује Запад како да преговара с Русијом, користећи се неистинама

Тврдње украјинског министра спољних послова Кулебе о Споразуму из Минска у супротности су са недавним сведочењима немачких и француских лидера, као и бившег председника Украјине
Кулеба саветује Запад како да преговара с Русијом, користећи се неистинамаwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба тврди да је Кијев годинама преговарао у доброј намери, док је Москва користила процес из Минска уз посредовање Париза и Берлина да купи време за рат. Међутим, више је доказа и тврдњи које демантују Кулебу.

"Осам година су Украјина и Запад покушавали да окончају рат политичким и дипломатским путем", навео је Кулеба у тексту за "Политико" под насловом "Како не преговарати са Русијом".

Кулеба нетачно тврди да је у процесу из Минска, који су 2014. покренуле Француска и Немачка, Украјина пристала на "године бескорисних преговора" како би "избегла ескалацију и сачувала мир у Европи".

"Док смо се ми уздржавали, Русија се градила", навео је Кулеба, тврдећи да се Москва све време "спремала за свеобухватни рат против Украјине", како би "једним разорним ударцем уништила демократски међународни поредак".

Према његовим речима, Украјина се у потпуности придржавала процеса из Минска, док Русија "никада није тражила фер мир и фер плеј".

Тврдње, за које Кулеба није пружио доказе, у супротности су са недавним сведочењима немачких и француских лидера, као и бившег председника Украјине.

Бивша немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је прошлог месеца да је сврха договора из Минска да омогуће Украјини драгоцено време за јачање своје војске. То је крајем децембра украјинским медијима потврдио бивши француски председник Франсоа Оланд.

Порошенко, који је водио Украјину између 2014. и 2019. године, отворено је рекао у јуну прошле године да Минск "није значио ништа" и да је био трик да се "одложи рат – да се обезбеди осам година за обнављање економског раста и стварање моћних оружаних снага".

У Кулебином тексту за "Политико" ништа од овога се није догодило. Уместо тога, украјински министар спољних послова тврди да "превара лежи у сржи руске спољне политике и начина на који се опходи према међународним партнерима — и у Европи, Африци, Азији и другим регионима" и да Москва више воли да разговара са "жртвама, слабићима, послушницима".

Бивши руски председник Дмитриј Медведев је у понедељак упозорио московске дипломате да Запад "покушава да прикупи што више гласова за подршку њиховим антируским иницијативама, користећи прикривена средства као што су економски притисак, изнуда и политичко подмићивање".

Кулеба тврди да "глас Запада није довољан" за обнављање глобалне безбедности и да мир у Украјини сада зависи од тога да земље "Азије, Африке, Блиског истока и Латинске Америке појачају и искористе своју тежину и утицај" на местима као што су Уједињене нације, где су њихови гласови важни.

image
VV inauguration
banner