Свет

Шолц: Никад нећемо послати трупе у Украјину

Немачки канцелар јасно је поручио да његова држава никада неће послати Украјини борбене авионе нити војску
Шолц: Никад нећемо послати трупе у Украјинуwww.globallookpress.com © IMAGO/www.imago-images.de

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да његова земља неће испоручивати борбене авионе, нити ће слати војнике у Украјину "ни сада нити у будућности".

"Пре сам објаснио да нема говора о борбеним авионима. То и сад говорим. Можете рачунати и да ни у ком случају нећемо слати копнене трупе. Већ сам и то рекао. Неће бити ни директног учешћа НАТО трупа у овом рату", нагласио је он.

Немачки канцелар устврдио је и да ће његова земља увек бити на челу подршке Украјини у сукобу против Русије, али да ће се трудити да осигура да сукоб не ескалира толико да се у њега укључи НАТО, пренео је Ројтерс.

Шолц је иначе, и раније тврдио да је питање слања борбених авиона "ван дискусије" и "црвена линија" коју Немачка неће прећи.

"Обезбедили смо све врсте одбрамбеног материјала и послали оружје о коме смо вам говорили, али је такође тачно да морамо веома пажљиво да размотримо шта конкретно радимо, а дефинитивно ратни авиони нису део тога", рекао је канцелар још у марту.

Он је, у Бундестагу подсетио и да је, када се говорило о беспилотној зони изнад Украјине, он, као и председник САД Џозеф Бајден, рекао да тога неће бити ништа, као и да се ни сад "ништа није променило у овој позицији нити ће се нешто променити у будућности".

Наиме, један од разлога што је НАТО тада одбацио захтев Украјине о увођењу зоне забране летова изнад Украјине, био је тај што је алијанса желела да избегне сукоб сопствених ваздушних снага и Русије и њених ваздушних снага.

Кијев, међутим, не намерава да прекине са својим инсистирањима на рачун Немачке, па је тако заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мелник, затражио од Немачке и испоруку борбених авиона "торнадо" и "јурофајтер", ратних бродова и подморница.

Испоруке "леопарда" би, како он каже, требало да буду само "први корак".

Немачка је, дакле, у међувремену, поклекла притисцима Запада и после дугог противљења пристала да коначно Украјини испоручи своје главне борбене тенкове. Укупно 14 борбених возила Кијеву би требало да стигне за три до четири месеца.

Шолц је, међутим, рекао да не зна колико ће коштати испорука тенкова, али да ће Берлин то платити ма колико то коштало. Немачка ће, такође, у предстојећем периоду, обучавати и украјинске војнике да управљају овим борбеним возилима.

Упитан зашто слање "леопарда" више не сматра провокацијом Русије (што је било његово оправдање за одлагање одлуке о испоруци), он је рекао да би била "озбиљна грешка" да је Немачка у том правцу наставила сама, инсинуирајући на то да се очекује да ће и Американци ускоро објавити да шаљу своје "абрамсе".

Без обзира на велике притиске које је немачки канцелар трпео пре доношења одлуке о слању тенкова, јасно је да нису сви сагласни да је Шолц добро "преломио".

Посланик немачког Бундестага из опозиционе десничарске партије Алтернатива за Немачку (АфД) Петр Бистрон оптужио је немачког канцелара да је објавивши да ће "леопарди" отићи у Кијев, "бацио у воду" послератне мировне принципе.

image