Свет

Maск отказао плаћање Старлинка у Украјини: Пентагон да плати интернет

Након напада украјинског дипломате, донације "Спејс икса" се обустављају
Maск отказао плаћање Старлинка  у Украјини: Пентагон да плати интернет© TanjugAP Photo/Susan Walsh

Америчка компанија "Спејс икс", у власништву Илона Маска, обавестила је Министарство одбране САД да више не може да финансира услуге сателитске комуникације "Старлинк" у Украјини.

Маск је затражио да америчка војска плати сателитску интернет услугу "Старлинка", при чему је навео да су трошкви "Спејс икса" у Украјини већ прешли 80 милиона долара и да ће до краја године превазићи 100 милиона долара.  

"Нисмо у позицији да донирамо додатне терминале Украјини, или финансирамо постојеће", наведено је у писму које је директор компаније упутио Пентагону.

Маск је на Твитеру потврдио ове наводе рекавши да је само послушао савет украјинског дипломате који му је пре неколико дана поручио "да од***e".

"Спејс икс" је од почетка сукоба донирао око 20.000 "Старлинк" сателитских јединица Украјини, обезбеђујући интернет везу и војну координацију на ратиштима која би иначе била одсечена од интернета. Украјински званичници су систем називали "суштинским делом кључне инфраструктуре".

Кијев је позвао компанију да пошаље хиљаде додатних "Старлинк" терминала, а Си-Ен-Ен преноси да је украјински генерал Валериј Залужни директно тражио 8.000 јединица још у јулу.

Kонсултант "Спејс иксa" је касније написао да фирма "нема финансијску способност да обезбеди било какве додатне терминале или услугу на захтев генерала Залужног".

"Спејс икс" је недавно био на удару критика због наводних прекида рада "Старлинка" у неким регионима Украјине, а "Фајненшел тајмс" је пренео извештаје украјинских војника о "катастрофалном" губитку комуникације прошле недеље.

Узрок прекида остаје нејасан, иако украјински званичници инсистирају да проблеми нису резултат техничког квара или сајбер напада, већ су последица "географских ограничења која је наметнуо Спејс икс".

 

image