Свет

Узнемирујуће поступање америчких полицајаца: Објављен снимак пребијања Афроамериканца

Полицајци се суочавају са оптужбама за више кривичних дела
Узнемирујуће поступање америчких полицајаца: Објављен снимак пребијања Афроамериканцаwww.globallookpress.com © Chin Hei Leung

Почетком године, 7. јануара у Мемфису у америчкој савезној држави Тенеси, петорица полицајца претукла су Афроамериканца Tajeра Николса (29) који је три дана касније у болници преминуо од последица батина.

Полицајци су га зауставили, наводно због несавесне вожње, а потом га извукли из возила на семафору и употребили прекомерну силу, за шта су и оптужени. Петорица полицајаца одмах су отпуштена из службе, а отежавајућа околност за њих је и то што нису дозволили да се Тајеру пружи медицинска помоћ.

Они се суочавају са оптужбама за више кривичних дела - за убиство, тешки напад, тешку отмицу, службено недолично понашање и службено угњетавање.

Породица жртве их је оптужила да су проузроковали да Николс доживи срчани удар, али и јер су му отказали бубрези.

У међувремену су власти Мемфиса објавиле видео на коме се види како га држе и више пута ударају песницама, чизмама и палицама. 

На једном снимку види се како Николас лежи на стомаку, а полицајци му у лице прскају бибер-спреј. Други снимак приказује како га туку и шутирају, док он у мукама запомаже, дозивајући мајку.

Последње у низу убиство Афроамериканца од стране полиције изазвало је нове демонстрације широм Америке.

Председник Џозеф Бајден изјавио је јуче да је "веома забринут" због могућности ескалације насиља и позвао грађане да протестују у миру.

Бајден је рекао да је разговарао са Николсовом мајком и да ју је обавестио да ће донети Закон о реформи полиције, који би носио име Џорџа Флојда. У питању је Афроамериканац који је убијен приликом привођења у мају 2020. године, што је изазвало једно од најмасовнијих, најнасилнијих и најдужих протеста широм света - "Црни животи су важни".

image