Свет

Амерички генерал упозорава: Британска војска више није у стању да брани себе и савезнике

Риши Сунак ризикује да не успе у својој улози "ратног премијера" уколико не предузме хитне мере, извештава "Скај њуз"
Амерички генерал упозорава: Британска војска више није у стању да брани себе и савезникеwww.globallookpress.com © UK Ministry of Defence/via Globallookpress.com

Британска војска више није једна од највећих борбених сила, констатовао је неименовани амерички генерал у приватном разговору са секретаром министарства одбране Велике Британије Беном Воласом и то усред нове забринутости око војних трошкова ове острвске државе.

За "ужасно стање војске", како је окарактерисао торијевац Тобијас Елвуд, и пад ратних способности британске војске, заслужне су деценије занемаривања и резова ради уштеде новца, пише "Скај њуз".

Посланик Елвуд је, као председник Комисије за избор одбране, позвао владу Ришија Сунака да поништи резове у војсци јер је, како је констатовао, рат у Европи. Нагласио је да је "сукоб у Украјини указао на озбиљне недостатке у ратној способности британске војске".

Риши Сунак ризикује да не успе у својој улози "ратног премијера" уколико не предузме хитне мере с обзиром на растућу безбедносну претњу коју представља Владимир Путин, преноси "Скај њуз", уз позиве на значајно повећање улагања у наоружање.

"То је читава служба која деценију није у стању да заштити Велику Британију и наше савезнике", рекао је један од извора из министарства одбране.

Извор је упозорио да смањење буџета у очима светских лидер изгледа као пад војних перформанси.

"Немате ниво један – једва да је ниво два", рекао је амерички генерал Воласу.

Повећање војног буџета и потрошње

Иначе, буџет за одбрану би требало да буде повећан за три милијарде фунти годишње, како би се решила забринутост Америке и њихових оружаних снага које "више нису у стању да заштите Велику Британију и наше савезнике кроз деценију".

Министар одбране Џејмс Хепи признао је забринутост због буџета и додао да и Сунак и канцелар финансија Џереми Хант разумеју да је војсци "хитно потребна" већа потрошња.

"Низ недовољних улагања у војску током деценија довео је до тачке у којој је војсци хитно потребан новац", рекао је Хепи.

Након процене неиенованог америчког генерала, Министарство одбране Велике Британије позвало је владу да додатно ублажи правила која ограничавају њихову могућност за куповином оружја и муниције.

Војска тренутно има 76.000 војника, али би била умањена за три хиљаде ако се Рушијев план за резове у војсци оствари. Између осталог, већина оклопних возила је направљена пре 30 до 60 година и не може се ремонтовати, док су 30 одсто војника који су у "високој приправности" заправо резервисти.

Први послали тенкове Украјини

Премијер Велике Британије Риши Сунак био је први светски лидер који је послао тенкове у Украјину, а САД и Немачка су га следиле. 

Сунак је изјавио да Британија треба да буде "заиста поносна" на акцију коју је предузела у супротстављању руској агресији у Украјини.

"Ми смо били прва велика земља која је послала тенкове. То је довело до тога да друге земље, попут Америке и Немачке, ураде исту ствар. То је заиста важно јер ће пружити подршку која је Украјини потребна да, надамо се, оствари већи напредак против Русије почетком ове године", рекао је он.

Портпарол владе рекао је да Велика Британија "има највећи одбрамбени буџет у Европи и да је направила највећу инвестицију у одбрамбеној индустрији Велике Британије од Хладног рата 2020. године".

"Осигуравамо да наше оружане снаге имају опрему и способности које су потребне како би се суочили са претњама сутрашњице, укључујући и 10-годишњи план финансирања од 242 милијарде фунти", рекао је портпарол Владе Велике Британије.

image