Свет

ЕУ није донела одлуку о коришћењу замрзнуте руске имовине

Западне земље наставиће да разматрају ту опцију, али одлуке још увек нема, тврди европски дипломата
ЕУ није донела одлуку о коришћењу замрзнуте руске имовинеGetty © illustration Dan Kitwood

Европска унија још није донела одлуку о коришћењу замрзнуте руске имовине, разговори на ту тему настављају се како унутар ЕУ, тако и са другим међународним партнерима, рекао је неименовани руски дипломата медијима у Бриселу.

"Разговори на ту тему се настављају, како у оквиру ЕУ тако и са нашим међународним партнерима. Постоји неколико опција, али за сада нисмо донели одлуку о коришћењу тих средстава", изјавио је он, преносе "РИА Новости".

Поједини западни медији недавно су објавили да Правна служба Савета ЕУ сматра да би коришћење дела руске имовине, вредне око 34 милијарде долара, било правно изводљиво.

Према тим изворима, коришћење замрзнутих средстава Руске банке подразумева одређивање датума до којег ће се користити за обнову Украјине, обезбеђење ликвидних средстава, као и чињеницу да се главница и камата морају бити враћен у Русију у неком тренутку.

Поједини европски политичари, попут немачке министарке спољних послова Аналене Бербок и естонске премијерке Каје Калас подржали су конфискацију руске имовине и коришћење исте за "обнову Украјине".

Процењује се да је у земљама ЕУ и Г7 замрзнуто око 300 милијарди долара у власништву руске Централне банке.

image
VV inauguration
banner