Свет

Пекинг љут на Чешку: Придржавајте се принципа једне Кине!

Новоизабрани чешки лидер Петр Павел успео је већ земљи да направи спољнополитички скандал разговрајући са председницом непризнатог Тајвана
Пекинг љут на Чешку: Придржавајте се принципа једне Кине!www.globallookpress.com © Gabriel Kuchta/Getty Images

Још није званично преузео дужност председника, а будући чешки лидер Петр Павел већ је својој земљи направо озбиљан спољнополитички проблем и изазвао бес Кине.

Пекинг је новоизабраног председника Чешке и бившег генерала НАТО-а жестоко критиковао због телефонског разговора са председницом међународно непризнатог Тајвана Цај Ингвен. Портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг оценила је тај разговор као "озбиљно мешање у унутрашње ствари Кине".

"Ово је очигледно кршење политичке посвећености Чешке принципу једне Кине и шаље погрешан сигнал сепаратистичким снагама за независност Тајвана", рекла је Мао на редовном брифингу за штампу. Она је Чешку позвала да предузме хитне и ефикасне мере "како би поништила негативан утицај овог инцидента и веродостојно се придржавала принципа једне Кине", рекла је портпаролка.

Пекинг на Тајван, којим од касних 1940-их влада посебна влада, гледа као на своју територију и оштро се противи сваком облику признавања власти Тајпеја.

Већина земаља, укључујући Чешку, не одржавају формалне дипломатске односе са острвом.

Али, пензионисани војни генерал, Павел након што је победио на изборима у суботу, у понедељак је на Твитеру написао да су се он и Цаи "договорили о јачању нашег партнерства" као и да се нада да ће се са њом у будућности и лично састати.

Портпарол тајванског министарства спољних послова Џеф Лију рекао је у саопштењу да ће влада острва "учинити све од себе" да продуби билатералне везе са Прагом.

Прошле године, Пекинг је протестовао због посете бивше председнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси острву. Она је била највиши амерички званичник који је отишао на такво путовање од 1990-их. Пекинг је одговорио на инцидент тако што је одржао велике ванредне војне вежбе око Тајвана.

Кина је, иначе и прошле године озбиљно критиковала понашање Чешке, будући да је делегација те земље отпутовала на Тајван, острво које Пекинг сматра својом неотуђивом територијом.

Тада је Пекинг саопштио да је долазак делегације Чеха на Тајван "био очигледна подршка сепаратистичким снагама које се залажу за 'независност Тајвана', озбиљно кршење државног суверенитета и територијалног интегритета Кине и озбиљно кршење основних норми међународних односа и билатералних политичких обавеза".

image