Свет

Нова (аван)тура: Бајден са Зеленским поново о наоружању

Сједињене Америчке Државе су до сада Украјини испоручиле војну помоћ у вредности од преко 25 милијарди долара
Нова (аван)тура: Бајден са Зеленским поново о наоружању© Танјуг/AP Photo/Patrick Semansky

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден најавио је да ће разговарати са украјинским лидером Владимиром Зеленским о захтевима Кијева за испоруку додатне војне помоћи.

"Разговараћемо", рекао је кратко Бајден новинарима у Белој кући, јавља АФП.

Упитан да ли ће Вашингтон Кијеву послати борбене авионе Ф-16, што је један од захтева Украјине, Бајден је чврсто рекао да је одговор "не".

Амерички лидер је поручио да "није сигуран" да ли ће посетити Европу следећег месеца, поводом годину дана од почетка руске специјалне војне операције, али је потврдио да је у плану путовање у Пољску.

Портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби рекао је јуче да Украјини тренутно нису потребни авиони Ф-16 јер је већ добила војну опрему која је потребна за операције у зимском и пролећном периоду.

Сједињене Америчке Државе су до сада Украјини испоручиле војну помоћ у вредности од преко 25 милијарди долара. Вашингтон је најавио и нове пакете подршке, у склопу којих ће Кијев добити батерије ПВО система "патриот и тенкове "абрамс".

Русија је раније послала ноту земљама НАТО-а због испоруке наоружања Украјини, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакао је да ће сваки терет који садржи оружје за Украјину постати легитимна мета за Русију.

image