Свет

Тенкови им нису довољни: Украјинци сада траже ловце и подморнице, шта је следеће?

Поставља се питање где су границе Запада
Тенкови им нису довољни: Украјинци сада траже ловце и подморнице, шта је следеће?www.globallookpress.com © Po2 Wesley Towner/U.S. Navy

Само неколико дана након што су Украјини обећани амерички тенкови "абрамс" и немачки тенкови "леопард 2", из Кијева, али и из америчких медија, стижу поруке да то није довољно.

Не само да ће Американци морати да обуче украјинску војску како да управља тенковима, већ је Пентагон под све већим притиском да у Украјину пошаље и борбене авионе.

Власти у Кијеву знају тачно и које ловце желе. Први на листи су амерички авиони Ф-16, али прихватиће и Ф-15, битно је само да су авиони четврте генерације.

"Уколико добијемо западне борбене авионе, предности на бојном пољу биће огромне", рекао је саветник украјинског министра одбране Јуриј Сак.

Лист "Политико" пише да је, унутар министарства одбране САД, кампања за слање борбених авиона добила на замаху. Ипак, све се више чини да је реч само о још једној представи за јавност, те да ће Украјина поново добити оно што је тражила.

Међутим, поставља се питање: Где су границе? Да ли ће Запад испоручити кијевским властима баш све што буду желеле?

Изгледа да Сак и на та питања има одговор.

"Прво нису хтели да нам дају тешку артиљерију, па онда јесу. Нису хтели да нам дају системе ХИМАРС, па су нам их на крају дали. Нису хтели да нам дају ни тенкове, а ево сада нам и њих шаљу. Осим нуклеарног оружја, не постоји ништа друго што нећемо добити", поручио је саветник министра одбране Украјине за "Ројтерс". 

Нуклеарно оружје, макар засад, Кијев није тражио, али зато јесте подморнице и ратне бродове.

Коментаришући најаву о испоруци "леопарда", заменик министра спољних послова Украјине Андреј Мелник изјавио је да би то "требало да буде само први корак".

Он је на Твитеру написао да Берлин треба да пошаље Кијеву подморнице како би се Оружане снаге Украјине избориле са Русијом у Црном мору.

"Немачка производи 'ХДВ 212А', једне од најбољих подморница на свету. Бундесвер има шест таквих подморница. Зашто једну не би послао Украјини? Тако бисмо Русију истерали из Црног мора", навео је Мелник.

Из Москве је претходно стигла реакција на нове захтеве Украјинаца. Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев, поручио је да Кијеву нису потребне подморнице.

"Добро, авиони су некако разумљиви. Истина, нормалних писта практично немају, а небо над Украјином смо затворили. Али подморнице - оне су им стварно потребне. Поготово ако се узме у обзир да кијевски режим ускоро неће имати излаз на море", иронично је закључио Медведев.

image