Свет

Како се у Европском парламенту распарчава Русија

У Европском парламенту организована је конференција о "демилитаризацији и деколонизацији Русије" под називом: "Царска Русија: Освајање, геноцид и колонизација"
Како се у Европском парламенту распарчава Русијаwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Европски парламент ватрено се залаже за територијални интегритет Украјине, док истовремено прстом није мрднуо да сачува територијални интергритет Србије, а сада је кренуо да распарчава и Русију.

Група Европских конзервативаца и реформиста (ЕЦР) организовала је у Европском парламенту конференцију о могућностима "деимперијализације и деколонизације" Русије, наводећи да је "дужност" међународне заједнице да подржи права и слободу "староседелачких" народа који живе унутар Руске Федерације.

Покушај балканизације Русије, на начин на који је НАТО растурио бившу Југославију, није ништа ново.

Бивши шеф америчке тајне службе (ЦИА) Роберт Гејтс је у својим мемоарима навео да некадашњи потпредседник САД Дик Чејни, иначе водећи архитекта рата у Ираку, не само да је желео распад Совјетског Савеза већ и распарчавање саме Русије, како никада више не би била значајна политичка сила.

"Када се Совјетски Савез распадао крајем 1991, Дик је желео да види распад не само Совјетског Савеза и Руске империје, већ и саме Русије, тако да више никада не би могла да буде претња", навео је Гејтс у својим мемоарима.

Чињеница да је једна тако моћна фигура на челу америчке владе не тако тајно тражила трајни распад Русије као земље, и то директно пренела колегама попут Роберта Гејтса, делимично објашњава агресивни став Вашингтона према Руској Федерацији од рушења СССР-а.

Реалност је да америчка империја једноставно никада неће дозволити Русији да оспори њену једнострану доминацију над Евроазијом и због тога није изненађујуће што је Вашингтон потпуно игнорисао забринутост Русије за безбедност, прекршивши своје обећање да неће ширити НАТО "ни један центиметар на исток" након поновног уједињења Немачке, окружујући Москву милитаризованим противницима који су спремни да је дестабилизују, указао је својевремено портал "Геополитичка економија".

Вашингтон је морао да "спречи појаву доминантне и антагонистичке евроазијске силе", навео је један бивши амерички званичник, како би задржао амерички "глобални примат".

Данашња Руска Федерација се састоји од 89 федералних субјеката на својој огромној територији. Москва већ дуго оптужује Вашингтон да подржава сецесионистичке покрете унутар својих граница, чији је циљ отцепљење неких од ових региона, са циљем дестабилизације и коначног разбијања Русије.

Томе у прилог говори и извештај РАНД корпорације, Пентагоновог "тинк-тенка" из 2019. под насловом "Разапињање Русије" који је разматрао различите начине искоришћавања "слабости" Москве и опкољавања Русије.

Крајем јуна 2022. године америчка Комисија за безбедност и сарадњу у Европи, познатија као "Хелсиншка комисија" организовала је брифинг у Конгресу на тему распарчавања Русије и отворено позивала на давање независности бројним републикама у Руској Федерацији и "обуздавање Русије".

А сада је и Европски парламент одлучио да размотри сличне мере уз учешће самозваних представника бројних "староседелачких" региона и области.

Тако су на панелима, од "империјалне идеологије", преко "последица московских напада на Украјину и нације и регионе Руске Федерације", до деколонизације Русије и "политике Запада према Русији", учествовали представници САД, Сибира, Пољске, Черкезије, непризнате "Чеченске Републике Ичкерије", Псковске и Новгодске републике, Лапоније/Мурманска, Татарстана, Донске области, Ингрије, Аустрије, Украјине, Башкортостана (познатог и као Башкирија)...

"Форуму слободних народа Русије", који је одржан у Бриселу, како преносе руски медији, присуствовали су локални интернет активисти који се представљају као представници руских региона који желе независност, укључујући и чеченског сепаратисту Ахмеда Закајева који се представља као премијер Ичкерије.

Панелима је присуствовала и бивша пољска шефица дипломатије Ана Фотига која је један од покретача форума и која је позвала на независност Чеченије, Татарстана, Башкортостана, упозоравајући да је "Русија по ЕУ једнако опасна као ИСИС".

Ту су били и лобисти из Аустрије, укључујучи Карла Хабсбурга и Гинтера Фелингера који се залажу за поделу Русије по угледу на Југославију.

Фелингер је један од активних заговорника независности "Косова" и уласка Северне Македоније у ЕУ и БиХ у НАТО како би их "заштитио од марионете Руске Федерације - Србије".

На панелима су дискутовали, поред осталих, и представници уралског регона, Ингушетије, као и Међународног комитета староседелачких народа Русије - кога у оквиру међународног тинк-тенка "Поларна конекција" финансира Велика Британија.

Посебно крило Форума чинили су англоамерички новинари и стручњаци који такође спроводе субверзивни информативни рад против Русије.

Тако су на тему "политика Запада према Русији - ван статуса кво", учествовали су представници Велике Британије, Украјине, Шпаније и Америке, укључујући америчког стручњака Јануша Бугајског који је "стручњак" и за Балкан, па је у том својству прошле године коментарисао да је "Косово", хапшењем и протеривањем руске новинарке Дарије Асламове, показало да је на првој линији фронта "против руског империјализма"

Бугајски је тада на Твитеру поручио и да је, са друге стране, Србија на првој линији фронта "за руски империјализам".

"Косово на првој линији фронта против руског империјализма, Србија на првој линији фронта за руски империјализам", навео је он.

Србија је, иначе, вероватно једина европска земља која под Стаљинград није послала никога. Али времена се, на жалост, мењају. На панелу за распарчавање Русије, заједно са Јанушом Бугајским, учествовао је и извесни Чедомир Стојковић.

image
VV inauguration
banner