Свет

Шта америчко "не" слању авиона Ф-16 Украјини заиста значи

Ако све буде у складу са уобичајеним сценаријом, америчка администрација ће променити мишљење
Шта америчко "не" слању авиона Ф-16 Украјини заиста значи© Tanjug/U.S. Air Force/Capt. Mahalia Frost, via AP

Украјина, Сједињене Државе и НАТО разрадили су "систем" - Кијев затражи напредно оружје, Вашингтон одбија и дискрено алудира да би Украјина могла да га добије много брже ако се обрати Европи. Европљани кажу да ће послати оружје под условом да то ураде и Американци. На тај начин Кијев је добио ракетне системе, тенкове а сада тражи авионе.

Ловац Ф-16 најновија је ставка на листи жеља администрације Владимира Зеленског. Кијев жели 16 авиона које је 1970-их развио "Џенерал дајнемикс" за америчке ваздухопловне снаге. Готово пола века касније, амерички пилоти и даље лете на њима, а сада их Украјина жели како би, наводно, пружали подршку из ваздуха у планираној офанзиви на истоку и југу, али и заштиту цивила.

У складу са стандардним сценаријом, пише "Њујорк тајмс", администрација Џозефа Бајдена рекла је не, али званичници приватно кажу да је та "невољност" да пошаљу оружје Кијеву само привремена и да се ради на споразуму на основу кога ће друга земља послати своје америчке ловце Украјини.

"Стално разговарамо са Украјинцима и стално разговарамо са нашим савезницима и партнерима о опреми која им је потребна", рекао је новинарима портпарол Савета за националну безбедност, Џон Кирби.

Главни саветник Зеленског, Андриј Јермак, објавио је на Телеграму да је "у току" рад на набавци Ф-16 и да је Украјина добила "позитивне сигнале из Пољске, која је спремна да их пошаље у координацији са НАТО".

Амерички и европски званичници сматрају да је вероватније да ће такви трансфери стићи из Данске или Холандије.

Данска је већ најавила да ће размотрити украјински захтев "отвореног ума".

Холандија има око 40 Ф-16 и тренутно се пребацује на напредније ловце Ф-35 које производи "Локхид Мартин", тако да би слање старих авиона имало смисла, рекли су "Њујорк тајмсу" неименовани амерички званичници.

Влада САД мора да одобри продају или трансфер Ф-16 из партнерских земаља у треће земље, што значи да свака чланица НАТО која жели да пошаље своје борбене авионе америчке производње у Украјину мора прво да добије зелено светло од Бајденове администрације.

Та дозвола би, рекла су два званичника, могла да помогне у умиривању земаља НАТО-а које брине реакција Русије.

"Имамо образац: ако кажемо да ћемо обезбедити категорије опреме, онда ће наши савезници то учинити", рекла је Евелин Фаркас, највиши званичник Пентагона за Украјину током Обамине администрације. "Чини се да се веома плаше да Русија усмери гнев на било коју земљу НАТО-а", додала је она.

У овом тренутку, Бајденова администрација сматра да су напредни борбени авиони нешто што ће украјинско ваздухопловство несумњиво добити директно из Сједињених Држава, али касније. Званичници Пентагона кажу да желе да дају приоритет оружју које може сада да помогне Кијеву.

Америчка администрација припрема нови пакет оружја за Украјину вредан од 2,2 милијарде долара, који ће укључивати ракете већег домета, али оне највероватније неће бити испоручене неколико месеци, ако не и година, пише "Њујорк тајмс".

Веће и боље оружје које је јавно обећано, али није испоручено одмах, и даље служи сврси, рекли су амерички званичници. А та сврха је слање поруке Русији да ће украјинска војска, ојачана борбеним авионима и тенковима за можда годину дана бити у стању да покрене контраофанзиву и поврати територије које је Москва освојила.

Званичници кажу да су тренутно главни приоритети за Украјину системи противваздушне одбране, артиљерија, а затим оклопни и механизовани системи. Украјинци, пак, не престају да траже западне авионе и процењују да ће им бити потребно неколико недеља да науче да пилотирају авионима и "око шест месеци" да науче да се боре у њима.

Будући да толико савезника САД има Ф-16, ланац снабдевања добро је подржан широм света, што би Украјини олакшало њихово одржавање, рекао је Мајкл Фантини, генерал-мајор у пензији који је управљао овим ловцем током рата у Ираку и који верује а би Ф-16 могли да направе разлику у Украјини.

Француски председник Емануел Макрон рекао је почетком седмице да његова земља није искључила слање борбених авиона у Украјину, али је изнео неколико услова. Међу њима: да обезбеђивање такве опреме не доведе до ескалације тензија нити се користи "за додиривање руског тла".

Амерички званичници поручују да је Украјина, после годину дана случних упозорења, заслужила њихово поверење.

image
VV inauguration
banner