Свет

Зеленски се жалио Урсули: Русија се веома брзо прилагођава санкцијама

Уочи сутрашњег самита ЕУ-Украјина у Кијеву, посланици Европског парламента (ЕП) усвојили су данас резолуцију која понавља посвећеност чланству Украјине у ЕУ и потребу за процесом приступања заснованом на заслугама
Зеленски се жалио Урсули: Русија се веома брзо прилагођава санкцијама© Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Председник Украјине Владимир Зеленски је данас изјавио да инсистира на новој и бржој примени санкција ЕУ против Русије, на заједничком брифингу са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у Кијеву.

Он је оценио да се Русија знатно боље прилагођава последњим променама, укључујући нове санкције, док је Европа, како је казао, успорила са новим санкцијама мерама.

"Сада видимо да се успорило са увођењем европских санкција, а терористичка држава (Русија) напротив, повећава темпо прилагођавања санкцијама", рекао је Зеленски.

"Разговарали смо о новим санкцијама против Русије, посебно о десетом пакету санкција. Ово је заједнички европски задатак - смањити способност Русије да заобиђе санкције, и што се тај задатак брже и боље извршава, то ћемо бити ближе поразу Русије", изјавио је Зеленски.

Фон дер Лајен је казала да је допутовала у Кијев ради продубљивања односа са Украјином и данас присуствује седници Владе Украјине. 

У исто време, из Европског парламента поручују да ће Унија ускоро објавити нов пакет помоћи Кијеву у износу од 400 милиона евра, док ће 145 милиона бити издвојено за хуманитарну помоћ.

У Кијеву се данас одржава састанак чланова Европске комисије и председнице Урсуле фон дер Лајен са владом Украјине, а теме за дискусију су подршка Украјини у рату, координација напора за обнову Украјине, наставак кључних реформи и приближавање Украјине чланству ЕУ.

Сутра ће у Кијеву бити одржан 24. Самит ЕУ-Украјина.

ЕП позвао ЕУ да ради на почетку преговора о чланству Украјине

Уочи сутрашњег самита ЕУ-Украјина у Кијеву, посланици Европског парламента (ЕП) усвојили су данас резолуцију којом је још једном изражена посвећеност чланству Украјине у ЕУ и истакнута потреба за процесом приступања заснованом на заслугама.

Европска унија треба да "ради на почетку приступних преговора" и "подржи мапу пута у којој су наведени следећи кораци, како би се омогућило приступање Украјине јединственом тржишту ЕУ", наведено је у тексту резолуције.

У тексту се такође позивају украјинске власти да уведу суштинске реформе како би се што пре ефикасно ускладиле са критеријумима за чланство у ЕУ.

Посланици ЕП наглашавају да је приступање процес заснован на заслугама који укључује поштовање релевантних процедура и испуњавање реформи у вези са ЕУ и критеријума за приступање.

Украјина је поднела захтев за чланство у ЕУ 28. фебруара 2022. године, а у јуну је добила статус земље кандидата за чланство.

ЕП такође апелује на државе чланице ЕУ да повећају и убрзају своју војну помоћ Кијеву, посебно набавку оружја, али и суштинску политичку, економску, инфраструктурну, финансијску и хуманитарну подршку.

Такође, позива лидере на предстојећем самиту ЕУ-Украјина да дају приоритет обнови Украјине и да се замрзнута средства Руске централне банке, као и средства руских олигарха, користе за финансирање послератне обнове.

Истичући важност да земље ЕУ наставе да показују јединство пред руском агресијом, посланици ЕП позивају земље чланице "да усвоје десети пакет санкција Москви, што је пре могуће, и да континуирано и проактивно предлажу нове секторе и појединце", који би били обухваћени санкцијама.

Парламент позива и на "санкционисање компанија попут Лукоила и Росатома" које су и даље присутне на тржишту ЕУ.

"Званичници укључени у широк спектар незаконитих активности, укључујући присилне депортације и спровођење лажних референдума на окупираној украјинској територији, такође би требало да буду предмет санкција", наводи се у резолуцији ЕП.

Резолуција коначно понавља позиве посланика на хитан и потпун ембарго на увоз фосилних горива и уранијума у ЕУ из Русије, као и на потпуно напуштање гасовода Северни ток 1 и 2 у Балтичком мору.

Предлог је усвојен са 489 гласова за, 36 против и 49 уздржаних.

image