Русија

МКС би већ ове недеље могао да изда налоге за хапшење Нетанјахуа

Израел је веома забринут и покушава да спречи издавања налога дипломатским каналима, преноси Ен-Би-Си њуз
МКС би већ ове недеље могао да изда налоге за хапшење Нетанјахуа© Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel

Међународни кривични суд (МКС) могао би да изда налоге за хапшење израелског премијера Бенјамина Нетанјахуа, министра одбране Јоава Галанта и високих војних званичника због сукоба у Појасу Газе.

Наредба би могла да буде издата већ ове недеље, преноси амерички телевизијски канал Ен-Би-Си њуз, позивајући се на изворе.

Израел је веома забринут због те могућности и покушава да спречи издавања налога дипломатским каналима, указали су саговорници.

Притом и "Њујорк тајмс" је јуче, позивајући се на израелске и стране званичнике, известио да у Тел Авиву све више верују да се МКС спрема да изда налоге за хапшење високих израелских званичника због оптужби да је Израел починио ратне злочине против Палестинаца у Појасу Газе.

Коментаришући ову информацију, Нетанијаху је рекао да неће дозволити било какве покушаје МКС-а да "поткопа неотуђиво право Израела на самоодбрану". Он је истакао да налог за хапшење неће утицати на војну операцију земље Гази, али ће поставити "опасан преседан".

Израел не признаје МКС, али су Палестинци приступили тој организацији 2015. Ако се распишу потернице против Нетанјахуа и других израелских званичника, 124 државе чланице МКС-а биле би у обавези да их ухапсе ако ступе на њихово тло.

image