Свет

Руске трупе стигле у Белорусију ВИДЕО

Лидери две државе су се претходно договориле да распореде заједничке снаге као одговор на појачану активност НАТО-а
Руске трупе стигле у Белорусију ВИДЕО© Tanjug/AP Photo

Први контигент руских војника нове руско-белоруске војне групе стигао је данас у Белорусију, саопштиле су тамошње власти.

Ово се дешава након што су се Москва и Минск раније ове недеље договорили да распореде заједничке снаге као одговор на појачану војну активност НАТО-а на граници Белорусије.

"Први возови руских војника који чине регионалну војну групацију стигли су у Белорусију", наводи се у саопштењу Министарство одбране Белорусије, не прецизирајући број руских војника који су распоређени у тој групи.

Министарство је објавило слике војних возова и камиона, као и руске војнике које дочекују жене у фолклорној ношњи носећи хлеб и со, као знак добродошлице.

Белоруски председник Александар Лукашенко оптужио је у понедељак Пољску, Литванију и Украјину да припремају "терористичке" нападе и "побуну" у Белорусији и најавио распоређивање те регионалне војне групације.

Белоруске власти су навеле да су те снаге само дефанзивне и да имају за циљ да обезбеде границу.

Министарство је у саопштењу навело да је "одлука о стварању регионалне групе трупа донета и спроводи се искључиво ради одбране" граница Савезне државе усред "текућих активности на границама". 

То ново распоређивање снага долази у тренутку када Минск оптужује Кијев да припрема офанзиву, а то изазива бојазан од белоруске директне интервенције у сукобу у Украјини.

Украјински председник Володимир Зеленски оптужио је ове недеље Москву да жели да "увуче Белорусију у рат" и позвао на међународну посматрачку мисију на граници између Украјине и Белорусије.

Белорусија, савезник Русије у сукобу са Украјином, већ је позајмила своју територију руској војсци за офанзиву на Украјину, али белоруска војска до сада није учествовала у борбама на територији Украјине.

Белоруски председник Александар Лукашенко је критиковао Кијев због наводних покушаја да оркестрира провокације на белоруској граници, тврдећи да је Украјина окупила 15.000 војника у тој области док је вршила извиђање и постављала војне положаје.

Белорусија, дугогодишњи савезник Москве, дозволила је руским трупама да искористе њену територију за покретање војне операције против Украјине крајем фебруара. Минск је одбацио тврдње званичника у Кијеву да су његове трупе директно ангажоване у акцији против украјинских снага. 

Лукашенко је прошле недеље поновио да је улога његове земље у сукобу ограничена на самоодбрану и, такође, да обезбеди да "нико не пуца Русима у леђа" са територије Белорусије.

image