Свет

Американци напокон успели да оборе кинески "шпијунски балон"

Након изјаве америчког председника да ће се службе побринути за спорни балон који лети изнад Сједињених Америчких Држава покренута је акција обарања балона
Американци напокон успели да оборе кинески "шпијунски балон"© Tanjug/Brian Branch via AP

Америчка војска оборила је спорни балон који је лебдео изнад Сједињених Америчких Држава. Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да је он наредио Пентагону да што пре обори балон, те да је војска одлучла да сачека да балон буде изнад воде и тада изведе операцију, јер је то било најбезбедније место.

"Рекао сам да га оборе. Рекли су ми да сачекамо најбезбедније место за то", казао је Бајден у изјави новинарима.

Шеф Пентагона Лојд Остин казао је да је Бајден издао наређење да балон буде срушен још у среду, али да је војска проценила да је обарање балона изнад копна ризично по грађане, па се чекало да балон заврши изнад мора.

Америчка војска је за ову акцију употребила борбене авионе Ф-22 из базе Ленгли у Вирџинији.

Како преноси Си-Ен-Ен позивајући се на неименованог војног званичника, за обарање балона употребљена је само једна ракета и то пројектрил АИМ-9Икс.

Према наводима америчке новинске агенције, у току је операција уклањања остатака балона који је летео на нешто више од 18.000 метара висине, а процењено је да је величине три школска аутобуса.

Ваздушни простор дуж обале Северне и Јужне Каролине био је затворен усред очекиване операције коју је требало да изведу службе националне безбедности.

Федерална управа за ваздухопловство (ФАА) издала је наредбу за заустављање авио-саобраћаја на три аеродрома у Северној и Јужној Каролини док је балон лебдео кроз њен ваздушни простор.

"ФАА је паузирала одласке на аеродроме Вилмингтон, Миртл Бич Интернешенел и Чарлстон Интернационал како би подржала Министарство одбране у напорима за националну безбедност", наводи се у саопштењу.

Председник САД је разматрао опције са војним старешинама од када је први пут обавештен о балону у уторак. Тада су његови саветници упозорили да не би требало оборити балон изнад копна, зато што би олупина могла да падне на људе или стамбене објекте.

"Знамо да је ово кинески балон и да њиме може да се маневрише", изјавио је генерал америчког ваздухопловства Патрик Рајдер на конференцији за новинаре у Пентагону, преноси Ројтерс.

Подсетимо, кинески балон за који Пекинг тврди да је метеоролошки, а Вашингтон шпијунски, изазвао је дипломатски скандал и довео до отказивања дуго очекиване посете америчког државног секретара Ентонија Блинкена кинеској престоници.

"Кина је одговорна држава која се увек стриктно придржава међународног права. Ми одбацујемо сваку неосновану оптужбу", рекао је директор канцеларије спољнополитичког комитета Кинеске комунистичке партије Ванг Ји.

Вест да Кина користи џиновске балоне за осматрање непријатељских положаја у 2023. години с разлогом је дочекана са доста скепсе.

"Како би шпијунирали Американце балоном, морали бисте да спојите тактике из 1940-их са најсавременијом технологијом за контролу његовог кретања преко океана. Они који измишљају ове лажи само показују колико не знају", објавио је кинески медиј "Чајна дејли".

image