Свет

Маск се предомислио: Настављамо да финансирамо украјинску владу иако губимо ФОТО

Због прекида рада "Спејс икса" у неким регионима дошло је до "катастрофалног" губитка комуникације украјинске војске
Маск се предомислио: Настављамо да финансирамо украјинску владу иако губимо ФОТО© Tanjug/Hannibal Hanschke/Pool Photo via AP

Оснивач компаније ""Спејс Икс" Илон Маск, рекао је вечерас да ће његова компанија наставити да финансира интернет Украјинцима путем система "Старлинк".

Маск се предомислио у вези његове недавне одлуке да више не финансира интернет Украјинцима путем поменутог система.

"Дођавола са тим… иако Старлинк још увек губи новац и друге компаније добијају милијарде долара пореских обвезника, ми ћемо наставити да финансирамо украјинску владу бесплатно", написао је Маск на Твитеру.

Подсетимо, Илон Маск је раније позвао америчке власти да наставе финансирање Старлинка, а том приликом је рекао да његова компанија не може у недоглед да финансира ту мрежу.

Иначе, Старлинк је помогао у одржавању покривености интернетом у украјинским областима које је гађала руска војска.

"Спејс икс" је од почетка сукоба донирао око 20.000 "Старлинк" сателитских јединица Украјини, обезбеђујући интернет везу и војну координацију на ратиштима која би иначе била одсечена од интернета. Украјински званичници су систем називали "суштинским делом кључне инфраструктуре".

Кијев је позвао компанију да пошаље хиљаде додатних "Старлинк" терминала, а Си-Ен-Ен преноси да је украјински генерал Валериј Залужни директно тражио 8.000 јединица још у јулу.

Kонсултант "Спејс иксa" је касније написао да фирма "нема финансијску способност да обезбеди било какве додатне терминале или услугу на захтев генерала Залужног".

"Спејс икс" је недавно био на удару критика због наводних прекида рада "Старлинка" у неким регионима Украјине, а "Фајненшел тајмс" је пренео извештаје украјинских војника о "катастрофалном" губитку комуникације прошле недеље.

Узрок прекида остаје нејасан, иако украјински званичници инсистирају да проблеми нису резултат техничког квара или сајбер напада, већ су последица "географских ограничења која је наметнуо Спејс икс".

image