Свет

Водећи тајвански опозиционар у посети Кини

Када је Хсиа последњи пут посетио Кину - убрзо после великих војних вежби које је Пекинг организовао у одговор на провокативну посету председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси - влада у Тајпеју жестоко је критиковала одлуку Куоминтанга
Водећи тајвански опозиционар у посети Киниwww.globallookpress.com © Wiktor Dabkowski

Високи званичник Куоминтанга (КМТ), главне тајванске опозиционе странке, посетиће Кину ове седмице и састати се са дипломатом задуженим за Тајван, саопштила је та странка. Посета долази у јеку војних и политичких тензија у региону, додаје Ројтерс.

КМТ је саопштио да ће њихов потпредседник Ендру Хсиа отпутовати у Кину у среду где ће се састати са Сонг Таом, новоименованим шефом кинеске Канцеларије за послове са Тајваном. Биће то, наводи Ројтерс, "ретка интеракција на високом нивоу између високих политичара са Тајвана и Кине".

Хсиа, бивши тајвански дипломата и некадашњи шеф Тајванског савета за копнене послове, и његова делегација ће "водити размену и дијалог на основу једнакости и достојанства", саопштио је КМТ.

Двојица политичара ће "изразити најновију забринутост јавности Тајвана о безбедности Тајванског мореуза и очекивања за регионални мир и стабилност", додала је странка.

Савет за копнене послове саопштио је да их је КМТ обавестио о путовању, додајући да би тајвански политичари који посећују Кину требало да "одражавају" инсистирање народа Тајвана на одржавању демократије и мира и да не улазе у било какве овлашћене преговоре.

КМТ традиционално фаворизује блиске везе са Кином, иако поричу да су окренути ка Пекингу. Странка се, пише Ројтерс, залаже за приближавање Кини и држање линија комуникације отвореним.

У саопштењу странке о посети Хсиа наводи се да је, с обзиром на тренутни "застој" у односима преко Тајванског мореуза, "природно да се не седи скрштених руку" и да ће КМТ поново известити владу о путовању.

Када је Хсиа последњи пут посетио Кину - убрзо после великих војних вежби које је Пекинг организовао у одговор на провокативну посету председавајуће Представничког дома Ненси Пелоси - влада у Тајпеју жестоко је критиковала одлуку КМТ.

image