Свет

Кисинџер: Американци су таоци домаћих подела и међународних нереда

Бивши амерички државни секретар сматра да САД не могу да приуште себи "изолационизам"
Кисинџер: Американци су таоци домаћих подела и међународних нередаwww.globallookpress.com © Leigh Vogel - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Бивши амерички државни секретар Хенри Кисинџер осудио је политички естаблишмент САД због неуспеха да демонстрира "домаћу кохезију" и оценио да Америка не може себи да приушти да се изолује.

Пошто Сједињене Државе "пате" од "домаћих подела и међународног нереда око тога ко смо и за шта се залажемо", држави је "тешко је да прикупи домаћу кохезију неопходну за суочавање са изазовима који су пред нама", рекао је бивши национални за безбедност окупљенима на догађају организованом у част бившег председника Роналда Регана.

То, рекао је Кисинџер, укључује "изазов светском поретку" који стиже из Кине, руску војну операцију у Украјини и очигледно скори развој "најразорнијег оружја на свету" у Ирану, да не говоримо о вештачкој интелигенцији (АИ), за коју бивши дипломата упозорава да "трансформише саму људску свест".

"Сваки од ових хитних догађаја захтева комбинацију снаге и помирења", рекао је он, подсећајући окупљене Реганове обожаваоце да је бивши председник "знао да Америка треба да буде моћна у суштини и у уму како би заштитила светски поредак – силом, ако је потребно."

Реган, који би да је жив имао 112 година, никада се није поколебао у уверењу да је "Америка најбезбеднија и најпросперитетнија када њен лидер обликује стабилни свет", као и да "стабилан свет не може да се заснива на америчком изолационизму", тврди Кисинџер.

Док је 99-годишњи бивши дипломата описао Регана као "миротворца", његова администрација је извршила инвазију на Гренаду, послала хиљаде војника на Блиски исток и покушала да збаце владу Никарагве финансирањем, обуком и наоружавањем Контра милиције преко ЦИА.

Током Регановог председништва, Кисинџер је председавао Националном двопартијском комисијом за Централну Америку, која је оптужила Совјетски Савез да искоришћава политичке немире у региону, истовремено прикривајући америчку – а посебно Кисинџерову – подршку војним диктатурама попут оне у Чилеу када је на челу био Аугусто Пиноче и салвадорске "одреде смрти" који су се, наводно, борили против комунизма.

Прошлог месеца на Светском економском форуму, Кисинџер је јавно прихватио идеју о чланству Украјине у НАТО-у, променивши мишљење од претходне конференције када је позвао на што пре окончање сукоба како Русија не би била "увучена" у руке Кине.

image