Свет

Шолц о десетом пакету санкција Русији: Путин неће постићи своје циљеве

Надметање лидера земаља око тога ко може да испоручи више и боље оружје Украјини слаби јединство савезника, рекао је немачки канцелар
Шолц о десетом пакету санкција Русији: Путин неће постићи своје циљевеwww.globallookpress.com © IMAGO/Frederic Kern

Како се приближава годишњица почетка руске војне операције у Украјини, тако се и Европа одлучује на још један сет санкција Руској Федерацији.

Немачки канцелар Олаф Шолц данас је, уочи специјалног самита ЕУ у Бриселу, подвукао да пооштравање мера служи као сигнал руском председнику Владимиру Путину, преноси Ројтерс.

"Путин неће постићи своје циљеве – не на бојном пољу и не кроз диктирани мир", рекао је Шолц у Бундестагу и додао да ће ЕУ подржати Украјину колико год буде потребно у сукобу на европском тлу који је почео 24. фебруара 2022. године.

Он није тачно навео шта ће бити предмет 10. пакета санкција Русији.

Дипломатски извори рекли су за Ројтерс да ЕУ планира 10. пакет санкција, али је лист "Политико" паралелно објавио да међу чланицама постоји дисбаланс када је у питању увођење казнених мера Минску због односа са Москвом, као и код приступа руском нуклеарном сектору.

Шолц је критиковао јавно надметање лидера земаља око тога ко може да испоручи више и боље оружје Украјини, рекавши да оно слаби јединство савезника.

"Чувамо и јачамо ту кохезију тако што прво поверљиво припремамо одлуке, а тек онда их саопштавамо", рекао је Шолц, позивајући се на своју сарадњу с америчким председником Џозефом Бајденом на одлуци да Украјини испоручи модерне борбене тенкове.

Осим рата у Украјини, челници ЕУ требало би да, на посебном самиту у четвртак и петак у Бриселу, такође расправљају о илегалној миграцији и економској ситуацији у Унији.

image