Свет

ЕУ обећала Зеленском већу војну помоћ

Владимир Зеленски је отишао у Брисел како би тражио више оружја у борби против Русије, као и брз почетак преговора о чланству Украјине у ЕУ
ЕУ обећала Зеленском већу војну помоћwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ потврдио је данас да ће Европска унија пружити већу војну подршку Украјини.

Он је то најавио долазећи на ЕУ самит који се одржава у Бриселу и на којем ће учествовати и украјински председник Владимир Зеленски, који долази управо како би од европских лидера затражио више оружја у борби против Русије, као и брз почетак преговора о чланству Украјине у ЕУ.

Председник Европског савета Шарл Мишел је изјавио да је "веома важно да ЕУ повећа своју подршку Украјини".

Холандија не искључује било какву војну подршку Украјини, рекао је холандски премијер Марк Руте новинарима уочи самита у Бриселу.

"Доследно смо говорили да ништа не искључујемо све док не постоји ситуација са чланом пет између НАТО-а и Русије", рекао је он мислећи на члан 5 НАТО који предвиђа да ће сви чланови Алијансе одговорити заједно ако један НАТО члан буде нападнут.

Естонска премијерка Каја Калас изјавила да ЕУ државе чланице треба заједно да купују оружје и муницију за Украјину и да је "веома је важно да убрзамо војну помоћ Украјини".

Летонски премијер Кришјанис Каринш рекао је новинарима да треба повећати напоре да се помогне Украјини.

"Русија гомила своје војнике у области Донбаса, Украјини је потребна помоћ сада - не можемо да чекамо", рекао је летонски лидер, усред дебате о томе које модерне тенкове и које борбене авионе потенцијално треба да се пошаљу Украјини.

image
VV inauguration
banner