Свет

Кабинет Зеленског: Кијев скоро да уопште нема више муниције

Заменик шефа кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Игор Жовква оценио је да је крајње време да Колективни запад престане да брине о реакцијама Москве на испоруке оружја
Кабинет Зеленског: Кијев скоро да уопште нема више муницијеwww.globallookpress.com © Dmytro Smolienko/Keystone Press Agency

Интензивне борбе у Украјини исцрпеле су украјинске резерве муниције док се залихе се не попуњавају на време, рекао је заменик шефа кабинета украјинског председника Владимира Зеленског Игор Жовква. Он је такође позвао Запад да Кијеву обезбеди ракете дугог домета, тенкове и борбене авионе.

"Сада скоро да уопште немамо муниције", рекао је Жовква у интервјуу за "Блумберг" објављеном у четвртак.

"Врло брзо нам понестаје муниције јер су борбе интензивне", објаснио је он и додао да Русија има већу ватрену моћ.

Жовква је такође тврдио да су Кијеву потребне ракете дугог домета како би "деокупирао украјинску територију", а не да би гађао циљеве унутар Русије.

Према речима украјинског званичника, таква врста наоружања била би кључна за покретање контраофанзиве против московских снага.

Он је навео неколико разлога због којих сматра да би Запад требало да пошаље своје борбене авионе Кијеву, истакавши да су такве летелице "веома добре у пресретању балистичких пројектила."

Жовква се нада да ће на следећем састанку контакт крупе у Рамштајну 14. фебруара савезници Кијева обећати више оружја, оценивши да је крајње време да колективни Запад престане да брине о реакцијама Москве на испоруке оружја.

Он је оценио да је оружје које је Кијев већ добио дошло "прекасно и преспоро", као и да га је било "премало."

Коментаришући вест да британска влада можда разматра да донира неке од својих ратних авиона Украјини, портпарол Кремља Дмитриј Песков упозорио је да су Велика Британија и неколико других европских земаља све више укључене у сукоб.

"Линија између индиректног и директног учешћа постепено нестаје", нагласио је он, додавши да то подстиче даљу ескалацију.

image
VV inauguration
banner