Свет

Минирање Трампове изборне трке - велики донатори окрећу леђа

Амерички милионери и милијардери, који су подржали бившег председника САД 2020. године, сада масовно најављују да ће бити суздржани, да неће учествовати или да желе другог републиканског кандидата за председничке изборе 2024.
Минирање Трампове изборне трке - велики донатори окрећу леђаwww.globallookpress.com © © Lev Radin

Велики донатори Републиканске странке, амерички милијардери из разних сфера бизниса, најављују ових дана да неће подржати кандидатуру Доналда Трампа за председничке изборе 2024. године и сугеришу да желе да виде ново лице у изборној трци. Можда гувернера Флориде Рона Десантиса.

Две велике конзервативне донаторске групе, једна чији су оснивачи милијардери Чарлс Кох и његов покојни брат Дејвид и анти-порески "Клуб за раст" наговестили су претходних дана да желе да виде другог републиканског кандидата за председника уместо Трампа у изборној трци следеће године, пише "Блумберг".

"Американци за просперитет", подржани од стране организације коју је основао Кох, саопштили су да су "Американци показали спремност да наставе даље" ка новом лидеру 2024. године, а сличног је мишљења и "Клуб за раст".

Трампов портпарол, Стивен Чеунг одговорио је клубу да су "подржали 24 кандидата током међуизбора и изгубили 25 одсто њих, док је с друге стране, председник Трамп победио у 233 изборне трке од 253".

Такве изјаве у јавности могу да пошаљу сигнал другим донаторима да остану по страни или могу да охрабре Трампове могуће изазиваче. За сада, Трамп је једини који је најавио председничку кандидатуру, иако се очекује да гувернерка Јужне Каролине Ники Хејли објави своју 15. фебруара.

Једна од великих донатора, Миријам Аделсон састала се са Трампом недавно у његовој резиденцији Мар-о-Лаго како би му ставила до знања да не жели да учествује у предизборним активностима у странци, наводи се у тексту уз позивање на два извора која су била присутна на састанку. То је међу највећим губицима за Трампа, јер је 2020. Аделсон донирала 90 милиона долара његовом комитету за политичке акције.

Њујоршки милијардер Џон Кациматидис рекао је да ће се за сада суздржати од тога да подржи било кога док ситуација не буде мало јаснија. Он је био отворени Трампов присталица 2020. и донирао је за његове политичке активности стотине хиљада долара.

Познати донатори републиканаца, попут Кена Грифина из "Цитадела" и Стивена Шварцмана из "Блекстоун Инк" групе већ су одлучили да не подрже Трампа.

Талас незадовољства међу донаторима, готово синхронизован, можда је подстакнут не тако сјајним резултатима на новембарским међуизборима прошле године, када републиканци нису однели тако убедљиву победу каква се, барем у јавности, очекивала, наводи се у чланку.

У тексту се додаје и да Рон Десантис постаје све популарнији у односу на бившег председника и да би га у потенцијалним директним изборима победио са 53 одсто подршке, према анкети коју је међу гласачима републиканаца обавио Универзитета Монмут. Исто истраживање, међутим, бележи да испитаници упитани кога би желели да виде као председничког кандидата, обојици дају по 33 одсто подршке.

Не треба заборавити да су ту и Трампови спољнополитички ставови, који се у тексту не помињу, попут оног да би за 24 сата завршио рат у Украјини и да слање тенкова овој земљи може довести до нуклеарног рата.

Очигледно да су такве његове изјаве недовољно убедљиве или можда у супротности са оним што жели милијардерска и милионерска Америка, из које му сада, једна за другим, затварају врата за донације. Коначно, за неколико америчких компанија, попут "Нортроп Грамана", "Локид Мартина", "Џенерал динамикса", које производе наоружање, посао цвета, а акције су им порасле и до 30 одсто.  

Баш ових дана, посланици Представничког дома САД представили су резолуцију којом позивају Вашингтон да прекине слање помоћи Украјини и позивају све стране на мирно решење сукоба. Документ у који је "Фокс њуз" имао увид потписало је десет посланика на челу са републиканцем Метом Гецом, и иако он готово извесно неће бити усвојен, барем је политичка порука послата.

"Блумберг" издваја још један Трампов адут, страхујући да га повлачење "крупних зверки" можда неће омести у изборној трци.

Трамп је, како се наводи, развио софистицирану мрежу прикупљања донација која је имуна на утицај крупних донатора. Од како је постао кандидат 2015. године, прикупио је 1,2 милијарде долара од присталица које су дале 200 долара или мање, делимично захваљујући продаји брендиране робе попут црвених качкета са препознатљивим Трамповим слоганом: "Учинимо Америку поново великом".

Иако није био ни на једном гласачком листићу, у изборном циклусу прошле године успео је да скупи 180 милиона долара, што је изазвало незадовољство међу делом републиканаца да преусмерава новац који је потребан за тесне изборне трке.

То што се велики донатори и добро организоване политичке групе окрећу од њега одраз је забринутости његове странке, али не значи да ће бити довољно да би се зауставио Трамп, а ако постане републикански кандидат поново, вероватно ће га поново подржати, сматра Рик Вилсон, суоснивач антитрамповске групе "Пројекат Линколн".    

"Мислим да је Трамп веома паметан човек, али ствара себи непријатеље сваког дана. То не волим код њега. Ја се трудим да стварам нова пријатељства, а не непријатеље", искрен је њујоршки милијардер "суздржани" Џон Кациматидис.

image
VV inauguration
banner