Свет

Европа спрема још санкција за Русе: Производња оружја на удару

Санкције су усмерена на, између осталог, руско војно руководство и новинаре који раде за руске државне медије
Европа спрема још санкција за Русе: Производња оружја на ударуwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Нови, десети, пакет санкција Европске уније против Русије могао би да обухвати још четири банке, 130 појединаца и фирми, пише "Политико" позивајући се на званичнике и дипломате.

Према наводима портала, нове финансијске санкције требало би да буду усмерене на четири руске банке, укључујући и највећу у приватном власништву "Алфа банку".

Новим ограничењима биће уведена и забрана руским држављанима да раде у одборима компанија за критичну инфраструктуру у ЕУ.

На листи санкционисаних налази се 130 појединаца и компанија које су предложиле Пољска, балтичке земље, Немачка, Француска и друге.

Санкције ће погодити, између осталог, руско војно руководство, новинаре који раде за руске државне медије, попут РТ, као и компаније и појединице у другим земљама за које ЕУ тврди да имају везе са специјалном војном операцијом у Украјини или групом "Вагнер", а наведене су Мали и Иран.

"Политико" наводи да би нови пакет санкција могао да укључи извоз гума и битумена у ЕУ и увоз одређене робе у Русију, међу којима камиони, друга тешка возила, грађевинске машине, пумпе и друге.

Десети пакет санкција обухвата и додатне забране извоза електронских компоненти које би "Русија могла да користи за производњу оружја".

Није јасно да ли ће бити увeдене санкције на увоз или извоз дијаманата, кажу званичници.

Брисел намерава да санкцијама обухвати и бродску компанију са седиштем у Дубаију за коју ЕУ тврди да помаже Русији да обиђе ограничења у области извоза нафте.

Амбасадори ЕУ ће о новом пакету санкција Русији разговарати у среду, 15. фебруара.

image
VV inauguration
banner