Свет

Финска улази у НАТО до лета?

Председник Саули Нинисте изразио је уверење да ће та земља ући у Алијансу до јула
Финска улази у НАТО до лета?www.globallookpress.com © Stefan Puchner/dpa

Фински председник Саули Нинисте изјавио је да ће та земља као и Шведска до јула постати пуноправна чланица Северноатлантске алијансе, преносе "РИА Новости".

"Ова прекретница је изузетно важна, а уколико чланство не буде постигнуто до лета, читав процес придруживања НАТО-у биће још сумњивији", рекао је Нинисте у интервјуу за "СТТ".

Према његовом мишљењу, две земље ће учествовати на самиту НАТО-а у Виљнусу од 11. до 12. јула.

Шеф финске државе је, подсетио да су Финска и Шведска чуле многе охрабрујуће изјаве из Алијансе за брзо усвајање.

"Видим да је то већ постао проблем за НАТО. Очигледно су и његове чланице биле изненађене", додао је он.

Нинисте је истовремено оценио услове под којима Турска може да одобри приступање две земље алијанси.

"Не мислим да ће турски председник Реџеп Тајип Ердоган подлећи било каквом притиску јавности. Али ако се нешто отвори у билатералним преговорима између САД и Турске, онда ће то можда имати ефекта", нагласио је фински лидер.

Шведска и Финска одлучиле су да се придруже НАТО-у прошлог маја усред ситуације у Украјини. Њихове пријаве одобрило је 28 од 30 земаља Алијансе, осим Мађарске и Турске. Анкара везује ратификацију приступања са испуњавањем Стокхолма и Хелсинкија обавеза записаних у тројном меморандуму који су земље потписале у лето.

Турска посебно захтева да Шведска и Финска престану да подржавају Курдистанску радничку партију и изруче активисте за које турске власти сматрају да су умешани у тероризам.

Последњих недеља односи Анкаре и Стокхолма су се закомпликовали због антитурских акција спроведених у Шведској, укључујући и спаљивање Курана. У том контексту, процес приступања Шведске НАТО-у морао је бити обустављен.

Међутим, турске власти немају примедби на Финску. Фински министар спољних послова Пека Хависто признао је да би његова земља могла да настави процедуру одвојено од Шведске, али је потом повукао своје речи. Анкара је навела да није добила предлоге за одвојену апликацију из Хелсинкија.

image
VV inauguration
banner