Русија

"Блумберг": Русија продужава црноморски споразум о испоруци украјинског жита

Споразум Москве и Кијева о извозу украјинског жита наводно ће бити продужен
"Блумберг": Русија продужава црноморски споразум о испоруци украјинског житаwww.globallookpress.com © Yulii Zozulia/Keystone Press Agency

Очекује се да ће Русија пристати да продужи споразум, уз посредовање Уједињених нација, којим се дозвољава извоз украјинског жита и других пољопривредних производа преко Црног мора, осигуравајући витални проток прехрамбених производа на светско тржиште.

Русија ће вероватно дозволити да се споразум обнови након његовог истека 19. новембра, преноси "Блумберг" позивајући се на четири особе упознате са ситуацијом. Извори нису прецизирали да ли ће Русија тражити нове услове у замену за продужење нити су пружили било које друге детаље.

Портпарол заједничког тела које управља споразумом из Истанбула рекао је да у овој фази нема шта да се потврди или објави. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да ће Русија објавити своју одлуку "у догледно време".

Фјучерси на пшеницу су пали за чак 2,1 одсто да би се потом губици смањили на 1,3 одсто.

Првобитни договор, склопљен крајем јула са Турском и Украјином, оживео је поморски извоз из Украјине.

"Житном споразуму" посредовали су Турска и УН, и потписан је на првих 120 дана, који би требало да истекну у суботу. Споразум предвиђа аутоматско продужење за још 120 дана осим ако једна од страна не одлучи да га повуче или измени.

Заједно са споразумом, УН су се обавезале да ће помоћи да се обезбеди несметан извоз руске хране и ђубрива.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров, говорећи након састанка Групе 20 на Балију, рекао је да су УН обећале да ће услови његове владе за споразум бити испуњени. То укључује осигурање да Украјина не користи извозни коридор у војне сврхе, омогућавање руских пошиљки житарица и ђубрива, омогућавање државној "Роселкозбанци" да ради и "нормалне" цене осигурања, појаснио је он.

УН су цитирале писмене гаранције које су дале САД и Европска унија да ће дати "сигнале" компанијама укљученим у трговину да се неће суочити са ризицима санкција, рекао је Лавров.

Руски председник Владимир Путин рекао је раније да споразум није учинио довољно да се олакша извоз руских житарица и ђубрива, иако они не подлежу санкцијама, а обим испоруке је порастао. Он је такође рекао да испоруке из Украјине не иду у најсиромашније земље, иако су УН тврдиле да је циљ споразума снижавање цена повећањем снабдевања на глобалном тржишту.

Украјина је превезла више од 10 милиона тона усева преко Црног мора од ступања на снагу споразума. Жито је, наводно, кренуло кроз Азију, Европу и Африку, укључујући и неке терете које је изнајмио Светски програм за храну, огранак УН-а за помоћ у храни.

image
VV inauguration
banner