Економија

УН: Свет не може без руског жита и ђубрива

Извршни директор Светског програма за храну Уједињених нација Дејвид Бизли поручио је да "волели Русију или не" свет не може без руског жита и ђубрива
УН: Свет не може без руског жита и ђубриваwww.globallookpress.com © Nikolay Gyngazov

Извршни директор Светског програма за храну УН Дејвид Бизли изјавио је данас да све земље треба да сарађују у спровођењу споразума о извозу руских пољопривредних производа из црноморских лука.

Бизли је истакао да су свету потребни жито и вештачко ђубриво из Руске федерације.

"Овај договор је апсолутно неопходан. Све земље морају да сарађују по овом питању. Волели Русију или не, свету су потребне руске житарице и ђубрива. У супротном, цео свет ће морати да плати за то. Чинимо све што је у нашој моћи да осигурамо да уговор о испоруци житарица преко Црног мора остане на снази и да буде продужен", рекао је Бизли, пренеле су "РИА Новости".

Путеви руског жита

Договор који су постигли Украјина и Русија 22. јула у Истанбулу, уз посредовање Уједињених нација и Турске, резултирао је извозом неколико милиона тона прехрамбених производа из црноморских лука.

Русија је обуставила учешће у споразуму о житу после напада на ратне бродове Црноморске флоте и трговачке бродове који су обезбеђивали житни коридор. Након што је добила гаранције Украјине, Русија је наставила да учествује у споразуму који истиче 19. новембра.

"Ако изузмемо Турску као земљу посредника, скоро сво жито које се извози из Украјине шаље се не у земље у развоју и најсиромашније земље којима је намењено, већ у земље ЕУ. У оквиру Светског програма за храну УН, који предвиђа пружање помоћи државама којима је то најпотребније, била су натоварена само два брода. Истичем, два од 87 бродова", изнео је председник Русије Владимир Путин критике у септембру.

Са Путином се сложио и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који је изјавио да Запад држи лекције о хуманости, а игнорише проблеме глади у Африци. Ердоган је изјавио да му је руски председник предложио да треба да се бесплатно пошаље жито у сиромашне земље као што су Џибути, Сомалија и Судан. 

"Током разговора са Владимиром Путином договорили смо се да бесплатно испоручујемо жито сиромашним земљама. Осигураћемо да бродови са житом дођу до земаља које су тренутно погођене глађу", потврдио је овог месеца турски председник.

image