Свет

Атина и Софија разматрају оживљавање пројекта нафтовода између Грчке и Бугарске

"Нафтовод Александруполис-Бургас има стратешки значај за Бугарску јер би пружио прилику за праву диверсификацију и снабдевање наше рафинерије у Бургасу неруском нафтом", рекао је бугарски председник Румен Радев.
Атина и Софија разматрају оживљавање пројекта нафтовода између Грчке и Бугарскеwww.globallookpress.com © Tomas Tkacik/Keystone Press Agency

Премијер Грчке Киријакос Мицотакис изјавио је данас да ће Атина и Софија размотрити оживљавање пројекта нафтовода за транспорт сирове нафте из грчке луке Александрополис на Егејском мору до бугарске црноморске луке Бургас.

Мицотакис је то изјавио после састанка са бугарским председником Руменом Радевим у Атини, додавши да ће нафтовод Бугарској понудити алтернативне изворе снабдевања и "безбеднији, бржи и јефтинији" начин транспорта горива, при чему ће танкери за нафту заобилазити сада закрчени мореуз Босфор, преноси Ројтерс.

"Нафтовод Александруполис-Бургас има стратешки значај за Бугарску јер би пружио прилику за праву диверсификацију и снабдевање наше рафинерије у Бургасу неруском нафтом", рекао је Радев.

Пошто је Москва прекинула испоруке течног нафтног гаса (ТНГ) Бугарској након почетка Специјалне војне операције и увођења ЕУ санкција Русији, Грчка је понудила гас преко свог јединог терминала за испоруку ТНГ-а у Ревитоуси западно од Атине.

Како је рекао Мицотакис, Грчка и Бугарска су се такође сагласиле да ће грчки произвођачи електричне енергије моћи да складиште гас у Бугарској, док бугарске компаније могу да користе Ревитоусу.

Прошле године Атина је повећала испоруке ТНГ-а, углавном из Сједињених Држава и Египта.

Оператер гасне мреже ДЕСФА планира да потроши око милијарду евра на проширење капацитета мреже до 2032. године, што би омогућило Грчкој да скоро четири пута повећа своје капацитете за извоз гаса у суседне земље.

Грчка и Египат такође желе да изграде подморски кабл дужине 950 км који би транспортовао обновљиву енергију из Египта у Европу, вероватно повезану са енергетским мрежама Израела и Кипра.

"Бугарска је спремна да сарађује са Грчком на великом пројекту транспорта зелене енергије из северне Африке, од Блиског истока преко Грчке до Европе", додао је Радев.

image