Свет

Сијарто о новим ЕУ санкцијама: Учинићемо све да добијемо руску нафту и нуклеарну енергију

Након девет безуспешних покушаја Европска комисија наставља да износи предлоге санкција који заоштравају кризу у Европи и озбиљно угрожавају енергетску безбедност Мађарске, рекао је мађарски министар спољних послова
Сијарто о новим ЕУ санкцијама: Учинићемо све да добијемо руску нафту и нуклеарну енергијуwww.globallookpress.com © Thomas Imo/photothek.net via www

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто рекао је да ће Мађарска учинити све да десети пакет санкција против Руске Федерације не садржи ограничења у испоруци нафте преко нафтовода "Дружба" и сарадњи у нуклеарној области.

"Одређени број земаља инсистира на стриктном ограничавању сарадње са Руском Федерацијом у нуклеарној области, а неке постављају питање забране или ограничавања испоруке нафте из те земље. Учинићемо све да се обезбеди нафта из нафтовода 'Дружба' и да нуклеарна електрана 'Пакс' може да ради. Одбијамо све предлоге који ограничавају снабдевање нафтом и сарадњу у нуклеарној области са Русијом", рекао је Сијарто у видео поруци емитованој на Фејсбуку.

Према речима Сијарта, "након девет неуспешних покушаја Европска комисија, уместо да помаже државама чланицама у борби против инфлације, наставља да износи предлоге санкција који заоштравају кризу у Европи и озбиљно угрожавају енергетску безбедност Мађарске".

Будимпешта се залаже за мир, а ЕУ чека повољне услове за Кијев

Сијарто је додао да се Будимпешта залаже за ране преговоре за решавање ситуације у Украјини, док остале чланице ЕУ чекају повољније услове за Кијев.

"Апсолутно се слажемо у једном: и Мађарска и Француска желе мир. Али је такође јасно да се наши приступи разликују у томе како, којом тактиком и којим корацима може да се постигне мир", рекао је Сијарто.

Мађарска би, како је рекао, као суседна земља, желела "тренутни прекид ватре и почетак мировних преговора".

"Види се да је становиште Француске у овом приступу другачије од нашег, као и гледиште свих европских земаља. Постоји очекивање да ће, можда, са украјинске тачке гледишта, бити боља војна ситуација, када буде било боље време за преговоре. Ми не верујемо у ово, мислимо да сукоб треба прекинути одмах", рекао је шеф мађарског министарства спољних послова.

Будимпешта се од почетка сукоба доследно противила санкцијама руским енергетским ресурсима и слању оружја Украјини. Почетком марта прошле године мађарски парламент је донео декрет којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије те земље. Сијарто је објаснио да Будимпешта покушава да обезбеди територију Закарпатја, где живе етнички Мађари.

image
VV inauguration
banner