Свет

Орбан: Уложићемо вето ако ЕУ хоће санкције Русији за нуклеарну енергију

Мађарска задовољава половину својих енергетских потреба преко нуклеарне електране "Пакс" и планира да, у сарадњи са Русијом, повећа капацитете те електране
Орбан: Уложићемо вето ако ЕУ хоће санкције Русији за нуклеарну енергију© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је данас да ће његова земља уложити вето на било какве санкције ЕУ Русији које би се тицале нуклеарне енергије, преноси преноси Ројтерс

"Нећемо дозволити да нуклеарна енергија буде укључена у план санкција Русији. То не долази у обзир," изјавио је Орбан и додао да ће на такав евентуални предлог "сигурно бити уложен вето".

Мађарска нуклеарна електрана Пакс, која је пуштена у промет осамдесетих година прошлог века, има четири реактора ВВЕР 440 које је саградила Русија, са комбинованим капацитетом око 2.000 мегавата.

Мађарска задовољава половину енергетских потреба преко Пакса и планира да у сарадњи са Русијом повећа капацитете те електране за још два реактора.

Украјина је раније позвала ЕУ да уведе санкције руској државној компанији за нуклеарну енергију "Росатом", али Мађарска је блокирала ту иницијативу.

Орбан је више пута истакао да је, у економском смислу Европа, највише изгубила због руско-украјинског сукоба, те да санкције уведене Руској Федерацији не функционишу.

image