Свет

САД: Сукоби на пропалестинским протестима, приведено око 300 студената

На Универзитету у Лос Анђелесу дошло је до физичког окршаја, полиција је ухапсила неколико демонстраната и на Универзитету Висконсин у Медисону, а у Универзитету у Аризони је саопштио да се спрема да растера незаконито окупљање
САД: Сукоби на пропалестинским протестима, приведено око 300 студената© Tanjug/Juan Figueroa/The Dallas Morning News via AP

На протестима на универзитетским кампусима широм САД у среду приведено је око 300 студената, а у Лос Анђелесу је дошло до сукоба са контрадемонстрантима који су напали пропалестински кампус, покушавајући да сруше њихове барикаде.

Градоначелница Лос Анђелеса Карен Бас најоштрије је осудила инциденте, а пропалестински демонстранти тврде да универзитет није спречио насиље и да је дозволио да их контрадемонстранти нападну бибер спрејом, буздованима, даскама, циглама и ватрометима, преноси Глас Америке.

Демонстранти су се окупили у преко 30 америчких универзитета да протестују због све већег броја жртава у рату у Гази, захтевајући од својих универзитета да прекину сарадњу са компанијама које послују са Израелом.

Полиција је ухапсила неколико демонстраната и на Универзитету Висконсин у Медисону, а у Универзитету у Аризони је саопштила да "распоређује хемијску иритирајућу муницију" да растера "незаконито окупљање".

Глас Америке наводи да је Универзитет Браун учинио велики уступак демонстрантима, постижући споразум с њима о уклањању кампова са кампуса у замену за формирање тела на којем ће се гласати о евентуалном прекиду сарадње са компанијама из Израела.

Бивши амерички председник Доналд Трамп је оценио да антисемитизам прожима САД и критиковао председника Џозефа Бајдена због неактивности по том питању. Он је на страначком скупу изјавио да је "било прелепо гледати" како њујоршка полиција упада у зграду универзитета Колумбија који су окупирали пропалестински демонстранти, називајући их "бесним лудацима и симпатизерима Хамаса".

Трамп је на скупу за председничку кампању у Висконсину оценио да је "Њујорк био под опсадом" и поздравио хапшење око 300 демонстрана, преноси Ројтерс.

image