Свет

Британски министар одбране признао: Европа је исцрпљена због војне помоћи Украјини

Лондон неће моћи у скорије време да обезбеди авионе Кијеву због високих трошкова њиховог одржавања и обуке посаде, рекао је Бен Волас
Британски министар одбране признао: Европа је исцрпљена због војне помоћи УкрајиниGetty © Photo by Joe Giddens - WPA Pool/Getty Images

Британски министар одбране Бен Волас рекао је да је Европа исцрпљена и рањива због војне помоћи Украјини.

"Наша муниција и ниво одбрамбене способности да издржимо нападе тренутно су испод наших могућности", изјавио је Волас.

Он је позвао да се размисли о дугорочном повећању буџета за одбрану, "пошто свет постаје све опаснији и нестабилнији".

Додао је да Лондон ускоро неће моћи да обезбеди авионе Оружаним снагама Украјине због високих трошкова њиховог одржавања и обуке посаде.

"Мислим да у наредних неколико месеци или чак година, нећемо моћи да пребацимо ловце у Украјину. Једноставно не можете да научите да управљате таквом опремом за недељу или две. То ће потрајати", нагласио је он.

Москва је прошлог пролећа послала ноту земљама НАТО-а због испоруке оружја Кијеву. Министар спољних послова Сергеј Лавров је напоменуо да ће "сваки терет који садржи војну опрему за Украјину постати легитимна мета руске војске".

Према његовим речима, САД и Алијанса су директно укључене у сукоб, не само због испоруке оружја, већ и због обуке особља у Великој Британији, Немачкој, Италији и другим земљама.

Британски аналитичар Шон Бел рекао је да буџет НАТО-а није дизајниран за конфронтацију са Русијом.

"НАТО никада није планирао у буџету конфронтацију ове величине и можда ће му бити тешко да одржи тренутни ниво подршке Украјини", рекао је он.

Како је навео Бел, Северноатлантска алијанса могла би да се суочи са стварним потешкоћама јер јој понестаје залиха оружја.

"Ми смо исцрпљивали наше војне залихе, што је неприхватљиво ако се сукоб одуговлачи на дуги низ година. Мораћемо да развијемо поуздан план за јачање националне индустрије како бисмо Украјини обезбедили количину и квалитет оружја неопходног за победу", закључио је Бел.

image
VV inauguration
banner