Свет

Бајденов економски план: "Да уштедите, прескочите доручак"

У тексту под називом "Да уштедите новац, можда би требало да прескочите доручак "Волстрит џорнал" наводи које су све намирнице поскупеле у Америци
Бајденов економски план: "Да уштедите, прескочите доручак"© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Намирнице у Америци су толико поскупеле да "Волстрит џорнал" саветује читаоце да прескоче доручак како би уштедели. То је, наравно, изазвало бурне реакције широм Сједињених Америчких Држава.

У тексту под насловом "Да уштедите новац, можда би требало да прескочите доручак", портал наводи да је неколико основних намирница за доручак нагло поскупело.

Као пример, "Волстрит џорнал" наводи да је цена јаја порасла за 8,5 одсто у јануару у односу на децембар, а чак 70,1 одсто у односу на претходну годину. 

Такав скок цене јаја је забележен последњи пут 1973. године.

Разлог томе је епидемија птичјег грипа која је уништила велики број живине широм САД, што је довело до тога да скок цене јаја буде највећи у односу на било коју другу намирницу у 2022. години. 

Негазирани сокови и пића који садрже смрзнути сок од поморанџе такође су поскупели за 1,5 одсто у односу на претходни месец, док је на годишњем нивоу поскупело 12,4 одсто.

Разлог повећању цена сокова од поморанџе је то што узгајивачи на Флориди бележе најмањи принос у последњих 90 година јер је род опустошен због смрзавања, два урагана и болести која напада цитрусе.

Житарице за доручак су у јануару поскупеле у односу на месец раније само 0,4 одсто, али је скок цене на годишњем нивоу чак 15 одсто што је последица поремећаја на тржишту због проблема с извозом житарица из Украјине.

"За љубитеље доручка можда би било боље да попију само шољицу кафе –али само пржене, не и инстант. Цене пржене кафе пале су за 0,1 одсто прошлог месеца, али је цена инстант кафа порасла за 3,6 одсто", пише "Валстрит џорнал".

На овај текст реаговали су читаоци широм Амрике пишући на друштвеним мрежама иронично: "Бајденов економски план функционише".

Један од коментара је и "Ако прескочите доручак, ручак и вечеру могли бисте да уштедите још више".

Најгласнији у критикама били су републиканци. "Бајденова Америка: Не можете да приуштите намирнице? Само их немојте јести."

image