Економија

"Блумберг": Цене гаса прете да остану високе на дуже стазе

"Чињеница је да ће зима 2023-2024 вероватно бити прави тест", извршни директор Међународне агенције за енергију Фатих Бирол
"Блумберг": Цене гаса прете да остану високе на дуже стазеwww.globallookpress.com © Julian Stratenschulte/dpa

Велике европске енергетске компаније припремају се за дуготрајно високе цене гаса, упркос паду цена у односу на екстреме из протекле године.

Комбинација фактора попут топлијих зимских температура и дотока одређене количине течног природног гаса из других извора донекле су ублажили ударац који је одсецање од руског гаса донело Европи, али се у овонедељним извештајима о заради нафтних компанија наглашава да се исте околности можда неће поновити и у текућој години, преноси "Блумберг".

Из нафтног магната "Шел" су указали да очекују да ће нестабилности бити у кратком року, док је из "Репсола" поручено да високе цене могу постати дугорочна карактеристика нафтног тржишта услед препрека у ланцу производње.

Европа се и даље суочава са могућношћу несташице гаса ове године осим ако додатно не обузда потражњу, упозорила је Међународна агенција за енергију (ИЕА) у извештају у среду.

Тржишта гаса су у "бољем стању него што су многи очекивали пре годину дана", рекао је извршни директор ИЕА Фатих Бирол за "Блумберг". "Али чињеница је да ће зима 2023-2024 вероватно бити прави тест", додао је он.

Из "Шела" су навели да ће потражња за течним природним гасом (ЛНГ) у Европи све више премашивати понуду на тржишту до 2030. године.

"Изгледа да ће повећана потреба Европе за ЛНГ интензивирати конкуренцију са Азијом за ограничене нове изворе који ће бити доступни у наредне две године, и може доминирати тржиште ЛНГ на дуже стазе", наводи се у саопштењу.

Цене природног гаса у Европи пале су за око 80 одсто у односу на врхунац прошлог лета, али су и даље више од историјских просека.

image
VV inauguration
banner