Свет

Амерички хоби клуб пријавио нестанак балона након "обарања НЛО"

Председник Бајден признао да три неидентификована летећа објекта која су оборили амерички борбени авиони нису стране шпијунске летелице
Амерички хоби клуб пријавио нестанак балона након "обарања НЛО"www.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Група моделара у Илиноису страхује да је један од његових малих "пико" балона оборио амерички борбени авион изнад Канаде, побркавши га са шпијунском летелицом.

С обзиром да амерички званичници још не могу да потврде шта је оборено 11. фебруара, припадници Бригаде балона из Северног Илиноиса (НИБББ) понудили су могуће објашњење.

Подаци о праћењу које је поделила група показују да је један од њихових малих балона нестао у суботу у канадском региону Јукон, што одговара опису, надморској висини и локацији неидентификованог објекта који је истог дана оборио амерички Ф-22.

НИБББ и сличне хоби моделарске групе граде такозване "пико балоне" које шаљу високо у атмосферу и прате док обилазе свет. Израда балона обично не кошта више од 200 долара, неки могу да коштају и 12 долара, и често су мањи од једног метра у пречнику.

Војска је понудила први званични опис обореног објекта раније ове недеље, рекавши да се чини да је то "мали, метални балон са привезаним теретом испод њега", што се подудара са карактеристикама пико балона НИБББ-а, који је носио позивни знак К9ИО -15.

До тренутка када је престао да емитује сигнал 10. фебруара, балон је шест пута обишао Земљу и био је у ваздуху 123 узастопна дана. Нејасно је зашто уређај није примећен на својим претходним пролазима, иако су званичници рекли да су први пут "покупили" објекат на радару након радарских подешавања Северноамеричке команде ваздушно-космичке одбране (НОРАД).

На објекат је испаљен пројектил АИМ-9Кс, што је пореске обвезнике коштало најмање 472.000 долара.

У телевизијском обраћању у четвртак, председник Џозеф Бајден је појаснио да објекат оборен изнад Канаде – као и два друга на која су последњих дана послати амерички ратни авиони – нису била стране летелице за надзор већ "највероватније балони приватних компанија, хоби или истраживачких институција које се баве метеоролошким и другим научним испитивањима".

Оснивач групе "Сајентифик балун солушонс" Рон Меадовс, који је стручњак за пико балоне, покушао је да обавести америчку владу да су војним авионима кренули на јефтини уређај који моделари користе за забаву, али је рекао да су његова упозорења пала на "глуве уши".

"Покушао сам да ступим у контакт са нашом војском и ФБИ да покушам да их просветлим о томе шта су многе од ових ствари вероватно. И да неће изгледати превише интелигентно ако наставе да их обарају", рекао је Медоуз за лист "Авијејшон вик" који је навео да се описи сва три неидентификована објекта које су америчке снаге обориле између 10. и 12. фебруара "поклапају са обликом, висином и носивпшћу малих пико балона".

image